Αυτοί είναι οι νέοι κατώτατοι μισθοί σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία

Υπογράφηκε η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργοδότες στα αρτοποιεία που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα αρτοποιεία όλης της χώρας

Αυτοί είναι οι νέοι κατώτατοι μισθοί σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία

Βασικά εργασιακά ζητήματα όπως είναι το μισθολογικό και τα επιδόματα συμπεριμαμβάνει η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασία που υπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό με Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος. Η σύμβαση η οποία έχει διετή διάρκεια έχει αναδρομικό χαρακτήρα και τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την νέα Σ.Σ.Ε.: 

Αρθρο 1
Πεδίο Εφαρμογής

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι εργαζόμενοι των ειδικοτήτων που αναφέρονται στο αμέσως επόμενο άρθρο 2 υπό το ρητό όρο και την προϋπόθεση που αφορούν το αντικείμενο των προσφερομένων υπηρεσιών και που προβλέπονται επίσης στο ίδιο άρθρο 2 και οι οποίοι απασχολούνται στα Αρτοποιεία όλης της χώρας.

'Αρθρο 2
Ειδικότητες

Στη ρύθμιση υπάγεται το πάσης φύσεως προσωπικό των αρτοποιείων στα καταστήματα των οποίων λειτουργεί τμήμα κουζίνας, καφετέριας, πιτσαρίας, εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής και λοιπών μικτών ή συναφών τοιούτων και ειδικότερα του Ψήστη, του Τεχνίτη πιτσαρίας, Τεχνίτη Ζαχαροπλαστικής και του Βοηθού αυτών, του Μπουφετζή και του Σερβιτόρου.


'Αρθρο 3
Βασικοί Μισθοί

Τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών των εργαζομένων των παραπάνω ειδικοτήτων, ορίζονται ως εξής:

'Αρθρο 4
Επιδόματα

Στους υπαγόμενους στην παρούσα χορηγούνται και τα κάτωθι επιδόματα υπολογιζόμενα επί των βασικών μισθών τους.
Α) Γάμου σε ποσοστό 10%
Β) Ανθυγιεινής εργασίας στους τεχνίτες ζαχαροπλαστικής και εν γένει στους απασχολούμενους στην Παρασκευή και έψησιν εδεσμάτων σε ποσοστό 10%.

'Αρθρο 5
Διάφορες Παροχές & Διατάξεις

1. Καθιερώνονται, πέραν των προβλεπομένων αργιών, ως εξαιρέσιμες ημέρες η Καθαρά Δευτέρα και η 1η Ιανουαρίου του έτους.
2. Καθιερώνονται 40 ώρες εργασίας σε όλα τα καταστήματα.

'Αρθρο 6
Τελικές Διατάξεις

Αποδοχές ανώτερες στο σύνολο τους από αυτές που καθορίζει η παρούσα ρύθμιση, επιδόματα και παροχές επί πλέον των καθοριζόμενων με την παρούσα, όπως επίσης όροι απασχόλησης και εργασίας ευμενέστεροι για τους εργαζόμενους από τους ήδη με την παρούσα καθοριζόμενους, που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., συλλογικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, επιχειρησιακή συνήθεια ή ατομικές συμβάσεις εργασίας δεν θίγονται και υπερισχύουν των διατάξεων της παρούσας.

'Αρθρο 7
Ισχύς και Διάρκεια

Η Ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 06-03-2019 και λήγει την 05-03-2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ