Αλλαγή πόλης και κλάδου για να βρουν δουλειά 640.000 άνεργοι

Αλλαγή πόλης και κλάδου για να βρουν δουλειά 640.000 άνεργοι
Η προσπάθεια εύρεσης εργασίας σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση (πλην της βιομηχανίας τροφίμων), το εμπόριο, η ιατρική, η

παροχή νομικών υπηρεσιών είναι σε μεγάλο βαθμό αδιέξοδη. Δύο στις τρεις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια της κρίσης δεν θα ανακτηθούν από τους ίδιους κλάδους σύμφωνα με τη μελέτη της Εndeavor Greece.

Περισσότεροι από τους μισούς σημερινούς ανέργους, 640.000 περίπου, θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία σε άλλο κλάδο από αυτόν στον οποίο απασχολούνταν στο παρελθόν, και 500.000 από αυτούς θα πρέπει να φύγουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Οι 3.000 εταιρείες, οι οποίες, σύμφωνα με την Endeavor, μπορούν να δημιουργήσουν περίπου 200.000 θέσεις εργασίας προέρχονται από διάφορους κλάδους, και από αυτές οι 100 είναι μεγάλες επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες μικρού και μεσαίου μεγέθους, που έχουν όμως τις προϋποθέσεις να αναπτυχθούν γρήγορα και να επεκταθούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά προκειμένου να απορροφήσουν το 20% των ανέργων.

Σημειώνεται ότι εκτός από την τεχνολογία, οι κλάδοι που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα αφορούν κυρίως δραστηριότητες εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση τροφίμων, αλλά και σε μεγάλο βαθμό τα logistics.

Η μελέτη της Εndeavor Greece, πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και συμπεραίνει ότι όσοι έχουν τα απαραίτητα προσόντα έχουν βρει διέξοδο στο εξωτερικό: Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2014 μετανάστευσαν 50.000 άτομα.

Η μελέτη ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ