ΕΥΑΘ: Συνεχίζει την σταθερή τιμολογιακή πολιτική

 ΕΥΑΘ: Συνεχίζει την σταθερή τιμολογιακή πολιτική

Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,2186 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση του 2021

 

Με σταθερή τιμολογιακή πολιτική συνεχίζει, για τέταρτη χρονιά και για το 2023, η ΕΥΑΘ ΑΕ, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση της εταιρείας στη διάρκεια της σημερινής τακτικής γενικής συνέλευσης που έγινε με απαρτία 81% και στην οποία -μεταξύ άλλων- εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,2186 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση του 2021. Το συνολικό διανεμόμενο ποσό του μερίσματος ανέρχεται σε 7.934.783 εκατ. ευρώ και η έναρξη πληρωμής του ορίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, 'Αγις Παπαδόπουλος και ο διευθύνοντας σύμβουλος, 'Ανθιμος Αμανατίδης, γνωστοποίησαν, επίσης, ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα κάνει το ντεμπούτο του το portal πελατών της επιχείρησης και έτσι «διαδραστικά», οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να παρακολουθούν τις καταναλώσεις τους, να υποβάλλουν αιτήσεις, αλλά και να ενημερώνονται για σειρά θεμάτων, όπως, μεταξύ άλλων, εάν υπάρχουν διαρροές, ή εάν θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης.

Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, που αφορά έργα που υλοποιούνται ή βρίσκονται προς και υπό συμβασιοποίηση, τονίστηκε ότι είναι συνολικού προϋπολογισμού 147,7 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η εταιρεία συνεχίζει παράλληλα δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, μείωσης του ενεργειακού κόστους και παράλληλης στροφής στην πράσινη ενέργεια, δίνοντας έμφαση σε εξωστρεφείς συνεργασίες και στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας γνωστοποίησε, ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με αντίστοιχη εταιρεία της Κονστάντζας, προκειμένου «να κατεβαίνουμε μαζί σε έργα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, γνωστοποιήθηκε ότι η ΕΥΑΘ «βλέπει» την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, για την ιδιοπαραγωγή ενέργειας, πέραν του νομού Θεσσαλονίκης, τον οποίο ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ χαρακτήρισε «κορεσμένο» και όπως είπε, έχουν εντοπιστεί άδειες μεν, αλλά ακόμη δεν μπορούν να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. Υπογραμμίζεται, ότι η προαναφερόμενη κίνηση της εταιρείας, πηγάζει από την σημαντική αύξηση του κόστους ενέργειας, που το 2021 κατέκτησε την πρώτη θέση στα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας, με ποσοστό 26,9%, ενώ ακολούθησαν οι επισκευές, με 24,7% και η μισθοδοσία, με 20%.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να διαθέτει υψηλά αποθεματικά, που ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ, τον προσεχή Οκτώβριο θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, ενώ επισημάνθηκε ότι πολιτική της εταιρείας είναι οι επενδύσεις της στο εξής να χρηματοδοτούνται στα τρία, από ίδιους πόρους, χρηματοδοτικούς πόρους και τραπεζικό δανεισμό.

Οι τελευταίες νέες δραστηριότητες, που αποφάσισε να εντάξει στο ενεργητικό της η ΕΥΑΘ ΑΕ, σχετίζονται με: την κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, την απόκτηση και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ή άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την έρευνα και εκμετάλλευση της γεωθερμίας, την επεξεργασία θαλάσσιου ή υφάλμυρου νερού, με σκοπό την αφαλάτωση και την εμπορία πόσιμου ύδατοςν και τη διαχείριση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση στερεών και υγρών αποβλήτων καθώς και βιομάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ