ΕΥΑΘ: Εξασφάλιση της επάρκειας νερού για τη Θεσσαλονίκη το 2024

 ΕΥΑΘ: Εξασφάλιση της επάρκειας νερού για τη Θεσσαλονίκη το 2024

Πρόκειται για την κατασκευή επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ ), στη Σίνδο και για ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής για την περιοχή, το όποιο αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει, καθώς σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση στο κεντρικό κτίριο της ΕΕΝΘ μεταξύ της ΕΥΑΘ Α.Ε., της ΕΥΑΘ Παγίων, και της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ/ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε

Αύξηση της δυναμικότητας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού (ΕΕΝΘ) κατά 100%, με επιπλέον 150.000 κυβικά νερού ημερησίως στη διάθεση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, νέες μονάδες καθαρισμού και νέο σύστημα αυτόματης καταγραφής και παρακολούθησης των μονάδων,που θα προσφέρουν την δυνατότητα υδροδότησης επιπλέον 500.000 κατοίκων. Πρόκειται για την κατασκευή επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ ), στη Σίνδο και για ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής για την περιοχή, το όποιο αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει, καθώς σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση στο κεντρικό κτίριο της ΕΕΝΘ μεταξύ της ΕΥΑΘ Α.Ε., της ΕΥΑΘ Παγίων, και της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ/ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.

Στην εκδήλωση παρέστη ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος επεσήμανε πως, «με την υπογραφή της σύμβασης αυτής, αποδεικνύουμε με πράξεις ότι προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Με την ολοκλήρωση του έργου θα διπλασιαστεί ο όγκος νερού που θα εισέρχεται στο δίκτυο ύδρευσης από τον Αλιάκμονα. Θα αυξηθούν οι δυνατότητες των υδραγωγείων. Θα εξασφαλιστεί επάρκεια νερού. Θα δοθεί η δυνατότητα να συνδεθούν κι άλλες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με το δίκτυο της ΕΥΑΘ και να τρέχει στα σπίτια πεντακάθαρο νερό».

Ο διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού έργων και ανάπτυξης της ΕΥΑΘ Αλέξανδρος Μεντές,μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι με την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, «θα υπάρξει αύξηση της δυναμικότητας της εγκατάστασης κατά 100%, δηλαδή οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν στη διάθεση τους 150.000 κυβικά νερού ημερησίως» και εξήγησε πως, «στη Σίνδο, θα κατασκευαστούν νέες μονάδες καθαρισμού εξοπλισμένες με τον απαιτούμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και θα γίνει διασύνδεση των νέων μονάδων με τις υπάρχουσες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως θα εγκατασταθεί και στις υφιστάμενες μονάδες, νέος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός».

Όπως ο ίδιος τόνισε, «επιπρόσθετα, θα γίνουν νέα έργα συμπλήρωσης εισόδου και εξόδου του νερού στην εγκατάσταση και θα υπάρξει νέο σύστημα αυτόματης καταγραφής και παρακολούθησης των μονάδων. Παράλληλα θα υπάρξουν σημαντικά έργα οδοποιίας και διαμόρφωσης εξωτερικών χωρών πρασίνου, που θα αλλάξουν τον περιβάλλοντα χώρο στη συγκεκριμένη περιοχή της Σίνδου».

Σύμφωνα με τη διεύθηνση της ΕΥΑΘ, το φθινόπωρο του 2024 , το νέο εργοστάσιο νερού θα διπλασιάσει τις ποσότητες επεξεργασμένου ύδατος από τον Αλιάκμονα. Με την κατασκευή της επέκτασης αναμένεται να αυξηθεί η δυναμικότητα της εγκατάστασης από 150.000 m3 ημερησίως, που είναι σήμερα, σε 300.000 m3 ημερησίως, ενώ η μέση διαθέσιμη ημερήσια ποσότητα νερού από όλα τα υδραγωγεία της πόλης μας θα φτάσει στα 420.000 m3 περίπου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με παράλληλες επενδυτικές δράσεις, θα εξασφαλίσει επάρκεια νερού για τη Θεσσαλονίκη δίνοντας στο υδροδοτικό μας σύστημα τη δυνατότητα να αντεπεξέρχεται σε περιόδους λειψυδρίας ή σε τυχόν αστοχίες. Η κατασκευή του έργου θα επιτρέψει επίσης την περαιτέρω επέκταση της ζώνης ευθύνης της ΕΥΑΘ, με την ενίσχυση περιοχών που σήμερα υδροδοτούνται με νερό χαμηλής ποιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ