7ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας για την «Κλιματική Δράση: Προκλήσεις και Λύσεις»

 7ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας για την «Κλιματική Δράση: Προκλήσεις και Λύσεις»

 


Φόρουμ διεξήχθη υβριδικά με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό τομέα, από την Ελλάδα και την Σουηδία 

Το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας πραγματοποίησε στις 19 Μαΐου 2022, στο Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138, το 7ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας με τίτλο «Κλιματική Δράση: Προκλήσεις και Λύσεις». Το Φόρουμ διεξήχθη υβριδικά με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό τομέα, από την Ελλάδα και την Σουηδία, με συντονίστρια την κα Μαρία Μπούρα, Executive Advisor σε θέματα Strategy, Leadership, 5G.
Την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ κήρυξε η Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, κα Ουρανία Πατσιοπούλου, η οποία αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στους στόχους και τις δράσεις του Επιμελητηρίου σε Ελλάδα και Σουηδία, δήλωσε:
«Η Σουηδία αποτελεί πρωτοπόρο χώρα στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, καινοτομίας και δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Δεδομένων των ήδη ορατών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, θεωρούμε καθήκον μας να συμβάλλουμε στην ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών, και να ενισχύσουμε περαιτέρω την συνεργασία μας. Σε αυτά τα πλαίσια, είμαι περήφανη για τις πολύτιμες ιδέες και συζητήσεις που θα λάβουν σήμερα χώρα στο πλαίσιο του 7ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας.»
Στην συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Α.Ε. Johan Borgstam, ο οποίος χαρακτήρισε ως «μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα», το νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Επί τη ευκαιρία της εκδήλωσης, ο Πρέσβης δήλωσε:
«Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη μια σκληρή πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται ταχύτατα στην πιο σοβαρή κρίση που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμη άγνωστο σε μεγάλο βαθμό, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες που θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε σήμερα.
Η Σουηδία, όντας πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, έχει αναλάβει πλειάδα δράσεων εδώ και δεκαετίες. Εκδηλώσεις σαν και αυτήν ενισχύουν την διακρατική συνεργασία σε επίπεδο στρατηγικών πρόληψης και επιτυχούς διαχείρισης των κινδύνων και των προκλήσεων που προκύπτουν, αλλά και εκμετάλλευσης των ευκαιριών που αναδύονται λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, τίμησε το Φόρουμ ως Κεντρικός Ομιλητής, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης μας καλούν όλους για out-of-the-box thinking και ανάληψη άμεσης δράσης, σε τρεις άξονες: την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού, την επιτάχυνση των δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και την ενίσχυση της διακρατικής και διεθνούς συνεργασίας. Σε αυτά τα πλαίσια, καλωσορίζουμε πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου που στοχεύουν στην ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών.
Στην Ελλάδα, έχουμε δεσμευτεί σε επίπεδο Πρωθυπουργού να είμαστε πρωτεργάτες όσον αφορά στις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αυτό αποδεικνύεται από την ίδια την ίδρυση του Υπουργείου μας. Με γνώμονα την Πρόληψη, την Ετοιμότητα-Προετοιμασία και την Ανθεκτικότητα, προωθούμε μια ολιστική πολιτική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, ώστε με αποτελεσματικότητα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο της πατρίδας μας».

Κατά την πρώτη θεματική ενότητα του Φόρουμ, με τίτλο «The Business Case of Climate Change» παρουσιάστηκαν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία σχετικά με το άκρως ανταγωνιστικό (πλέον) κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν βιώσιμες τακτικές «πράσινης μετάβασης» χωρίς να επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Επίσης, εξετάστηκαν οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες που προκύπτουν, οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς και τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή μπορεί να αξιοποιηθεί ως νέα πηγή εσόδων τόσο από μεγάλες όσο και από μικρές επιχειρήσεις. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Chalmers του Γκέτεμποργκ, Tomas Kåberger, και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, συμφώνησαν ότι «κλειδί» για την ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο, ενώ ο κ. Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Global Sustain, προσέθεσε εν προκειμένω ότι εκτός από τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, απαραίτητη είναι η σχετική «ωριμότητα» των επιχειρήσεων.

Η δεύτερη ενότητα των εργασιών ήταν αφιερωμένη στην τεχνολογία της «πράσινης ενέργειας» και τον κλάδο των Μεταφορών. Και οι τρεις ομιλητές, ο κ. Jacob Thärnå, Head of Sustainable Transport-Sales Marketing της εταιρείας Scania CV AB, ο κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, Local Business HSE & Sustainability Manager της ΑΒΒ και ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΑ, κ. Ιωάννης Γκόλιας, υποστήριξαν ότι η τεχνολογία για ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών είναι ήδη διαθέσιμη και αναπτύσσεται συνεχώς με σταθερούς ρυθμούς στην Ευρώπη. Τα τεχνολογικά αυτά εργαλεία είναι εφαρμόσιμα στον ευρύτερο κλάδο των μεταφορών, τον ιδιωτικό και τον δημόσιο, και αυτό που πλέον απομένει να γίνει είναι να συνεργαστούν πιο εντατικά οι εμπλεκόμενοι φορείς προς ανάπτυξη των σχετικών υποδομών και προώθηση των επενδύσεων.

Τους εκπροσώπους τριών επιχειρήσεων που έχουν πρωτοστατήσει παγκοσμίως στο κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο, είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό που παρευρέθηκε στο 7ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας. Η κα Anna Velikova, Regional Communications Manager REEU της H&M, o κ. Karl Esdjö, Director Circular Solutions από την Electrolux και ο κ. Gustav Kruusval, Business Development της SKF RecondOil, παρουσίασαν συγκεκριμένες, καινοτόμες βιομηχανικές πρακτικές κυκλικής οικονομίας, με ανέλπιστα σχεδόν οφέλη, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο βεβαίως και για το περιβάλλον. Κοινή διαπίστωση που προκύπτει και από τους τρεις αυτούς διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας είναι ότι τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα ανταποκρίνονται πρωτίστως στην, πλέον, περιβαλλοντική συνείδηση του καταναλωτή. Μπορεί το κόστος προσαρμογής των επιχειρήσεων σε κυκλικά μοντέλα παραγωγής να φαίνεται εν πρώτοις υψηλό, ωστόσο η εταιρική υπευθυνότητα αποδίδει μακροπρόθεσμα τα μέγιστα, σε επιχειρηματικό και συλλογικό επίπεδο.

Το Φόρουμ έκλεισε με την πολύ ενδιαφέρουσα θεματική ενότητα για τις Προηγμένες λύσεις διαχείρισης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Ο Δρ Αθανάσιος Στάβερης - Πολυκαλάς, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μίλησε για τους τρόπους διαχείρισης των ολοένα και πιο εκτεταμένων φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην συμβολή προηγμένων εργαλείων τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών για την συλλογή απαραίτητων δεδομένων, τον επιτυχή συντονισμό και την σωστή ενημέρωση των πολιτών. Ο κ. Nicklas Spångberg, Business Development Director, Mission Critical Networks της Ericsson, επίσης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του ρόλου αδιάλειπτων και ασφαλών τηλεπικοινωνιών κι ευρυζωνικών υποδομών, ενώ παρουσίασε παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης κρίσεων από την Σουηδία και άλλες χώρες.

H Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, κα Ουρανία Πατσιοπούλου, ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, την Πρεσβεία της Σουηδίας και τους Χορηγούς για την πολύτιμή στήριξή τους, και δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει περαιτέρω τον γόνιμο διάλογο που προέκυψε κατά το Φόρουμ, στο πλαίσιο μελλοντικών δράσεων του Επιμελητηρίου, στηρίζοντας την σύμπραξη μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ