Επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις logistics υλοποιεί ο Όμιλος Fourlis

Επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις logistics υλοποιεί ο Όμιλος Fourlis

Σε εξέλιξη βρίσκεται αντίστοιχη επένδυση που αφορά στο logistics center της ΙΚΕΑ στο Σχηματάρι με συνολική διαθέσιμη επιφάνεια αποθήκευσης στα 48.000 τ.μ..

Επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ σε logistics υψηλής τεχνολογίας για το κλάδο αθλητικών ειδών, ολοκλήρωσε ο Όμιλος Fourlis, συνεχίζοντας την υλοποίηση του αναπτυξιακού του πλάνου. Η επένδυση της θυγατρικής εταιρείας Trade Logistics, πραγματοποιήθηκε στο ακίνητο του Ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας και αφορά υψηλής τεχνολογίας αυτοματοποιημένο εξοπλισμό για τη διακίνηση των προϊόντων αθλητικών ειδών, τόσο προς τα φυσικά καταστήματα, όσο και προς τους καταναλωτές των ηλεκτρονικών καταστημάτων (eshop) της Intersport και Athlete's Foot σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται αντίστοιχη επένδυση που αφορά στο logistics center της ΙΚΕΑ στο Σχηματάρι με συνολική διαθέσιμη επιφάνεια αποθήκευσης στα 48.000 τ.μ.. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ που αφορά υψηλής τεχνολογίας αυτοματοποιημένο εξοπλισμό. Το συγκεκριμένο κέντρο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και θα εξυπηρετήσει τις ηλεκτρονικές παραγγελίες της ΙΚΕΑ αλλά και το νέο concept της εταιρείας, τα μικρότερα δηλαδή καταστήματα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εχθές ο πρόεδρος του Ομίλου, Βασίλης Φουρλής στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου Logistics Center της Trade Logistics στα Οινόφυτα, «η συγκεκριμένη επένδυση είναι αποτέλεσμα χιλιάδων ωρών σκέψης και σχεδιασμού. Τα συνολικά 18 εκατ. ευρώ που επενδύουμε στα δύο logistics centers, θα ισχυροποιήσουν τον όμιλό μας και θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις νέες απαιτητικές συνθήκες της αγοράς».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Παρταλίδης διευθύνων σύμβουλος της Trade Logistics ανέφερε ότι η επένδυση στο νέο Logistics Center χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία ρομποτικής που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη. «Είναι η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα σε σύστημα αυτοματισμού και έχει στόχο ταχύτερη και καλύτερη τροφοδοσία των καταστημάτων Intersport και γρηγορότερη ανταπόκριση στις ηλεκτρονικές παραγγελίες, ώστε να έχει ο όμιλός μας συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στον εγχώριο και τον διεθνή ανταγωνισμό».

Σημειώνεται ότι το σύστημα αυτοματισμού μπορεί ταυτόχρονα να διαχειρίζεται παραγγελίες από το ηλεκτρονικό κατάστημα και παραγγελίες φυσικών καταστημάτων ενώ υπάρχουν και δικλίδες ασφαλείας για την αποφυγή λαθών. Η δυναμικότητα του κέντρου αποθήκευσης ανέρχεται στα 40.000 τεμάχια την ημέρα και η συνολική του επιφάνεια στα 25.000 τ.μ.. Διαθέτει πέντε σταθμούς συγκέντρωσης παραγγελιών και απασχολεί περί τα 70 άτομα προσωπικό. Το Logistics Center είναι επεκτάσιμο και μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητά του έως και 40%. Συγκεκριμένα όπως επεσήμανε ο κ. Φουρλής, υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί ο μηχανολογικός αυτοματισμός έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η νέα δραστηριότητα του Ομίλου στον χώρο προϊόντων υγείας και ευεξίας. Σημειώνεται ότι η Holland & Barrett θα ξεκινήσει τη λειτουργία των πρώτων φυσικών καταστημάτων στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας του eshop στο τέλος του 2022 και, σύμφωνα με τη διοίκηση, την επόμενη πενταετία θα διαθέτει ένα δίκτυο με περισσότερα από 100 καταστήματα σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Trade Estates, θυγατρικής ΑΕΕΑΠ του Ομίλου, συνεχίζεται η προετοιμασία για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών με στόχο η δημόσια προσφορά να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς.

Παράλληλα, η διοίκηση του Ομίλου συζητά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ με ποσοστό της τάξεως του 15% που πιθανόν να ολοκληρωθεί πριν την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σημειώνεται ότι η εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023, ωστόσο μπορεί να γίνει και νωρίτερα, εντός του έτους, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, σύμφωνα με τη διοίκηση. Όπως αναφέρθηκε, θα γίνει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων με το ποσοστό του Ομίλου να υποχωρεί κάτω του 50%.

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, η ΑΕΑΠ έχει «κτίσει» χαρτοφυλάκιο αξίας 300 εκατ. ευρώ, από 185 εκατ. που ήταν αρχικά η αξία των ακινήτων που είχε ο Όμιλος και εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Το πλάνο επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει επικέντρωση στα εμπορικά πάρκα με μεγάλα καταστήματα και τα Logistics, μετά την προσάρτηση του εμπορικού πάρκου Florida στη θεσσαλονίκη και των smart parks σε Πειραιώς, Σπάτα, Πάτρα και Ηράκλειο. Πρόσφατα αποκτήθηκε, σε συνεργασία με την Ten Brinke οικόπεδο στο Χαλάνδρι όπου θα αναπτυχθούν big boxes καταστήματα ενώ εξετάζεται η εξαγορά ακόμη δύο εμπορικών πάρκων στην περιφέρεια.

Ο κ. Φουρλής αναφέρθηκε και στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, ύψους 55 με 60 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει αγορά γης και κατασκευή retail park με μεγάλα καταστήματα (big boxes). Οι χώροι προς μίσθωση είναι 30.000 τ.μ. Σε ένα μέρος αυτών θα στεγαστούν καταστήματα του Ομίλου ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με ομίλους λιανικής για τα υπόλοιπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ