Πρώτη πληρωμή προκαταβολής στις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις της Κρήτη

Πρώτη πληρωμή προκαταβολής στις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις της Κρήτη

Tο εν λόγω ποσό είναι το καθαρό ποσό που δικαιούνται οι επιχειρήσεις ως προκαταβολή (25% της εκτιμηθείσας ζημιάς), έπειτα από την αφαίρεση του ποσού που ήδη έχουν λάβει υπό τη μορφή πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης με τίτλο «Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης» (ΦΕΚ Β' 323/01.02.2022).

Η απόφαση -την οποία γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος- προβλέπει την καταβολή 127.525,5 ευρώ σε 23 σεισμόπληκτες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, ότι το εν λόγω ποσό είναι το καθαρό ποσό που δικαιούνται οι επιχειρήσεις ως προκαταβολή (25% της εκτιμηθείσας ζημιάς), έπειτα από την αφαίρεση του ποσού που ήδη έχουν λάβει υπό τη μορφή πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε: «Με τη δημοσίευση της πρώτης απόφασης του υπουργού Οικονομικών για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης, ξεκινά ουσιαστικά η φάση χορήγησης προκαταβολής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων, προκειμένου οι σεισμόπληκτες επιχειρήσεις να λάβουν το 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς, αφαιρούμενου του ποσού που έχουν λάβει ήδη μέσω της διαδικασίας της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης. Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω υπουργική απόφαση, οι 23 πρώτοι δικαιούχοι λαμβάνουν σήμερα, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, προκαταβολή 127.525 ευρώ, ποσό, στο οποίο, αν συνυπολογιστεί και η πρώτη αρωγή που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, ανέρχεται στο 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς τους».

Σύμφωνα κυβερνητικά στελέχη, άλλες 37 επιχειρήσεις ήδη έχουν λάβει το ποσό της πρώτης αρωγής που υπερκαλύπτει το 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς που δικαιούνται κατά τη φάση της προκαταβολής και άρα δεν έλαβαν την προκαταβολή κατά τη σημερινή πληρωμή.

Θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τη χορήγηση προκαταβολής, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ με την ωρίμανση του εν λόγω έργου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας θα καθοριστεί από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής το τελικό ποσοστό κρατικής αρωγής επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Από τα ίδια στελέχη τονίζεται ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των φακέλων των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων επεκτάθηκε -με σχετική τροποποίηση της υπουργικής απόφασης- από το τέλος Ιανουαρίου, στην 28η Φεβρουαρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ