Ξεκίνησε η δίκη της Folli Follie παρουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου και 6 ακόμα κατηγορούμενων

Ξεκίνησε η δίκη της Folli Follie παρουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου και 6 ακόμα κατηγορούμενων

Η δίκη διεκόπη για 19 Ιανουαρίου.

Ξεκίνησε σήμερα (Δευτέρα (10/01/2022) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η πολύκροτη δίκη για την Folli Follie.

Παρόντες στο εδώλιο, ήταν συνολικά 9 από τους 12 καηγορούμενους, οι δυο προφυλακισμένοι βασικοί κατηγορούμενοι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, η Καίτη Κουτσολιούτσου και έξι ακόμη κατηγορούμενοι ενώ σε ό,τι αφορά στους εμπλεκόμενους που καταζητούνται αυτοί εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Με την έναρξη της διαδικασίας ετέθη αμέσως από την πλευρά της υπεράσπισης το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη μεγαλύτερη αίθουσα, προκειμένου να πληρούνται οι όροι ασφάλειας για τους παριστάμενους σε αυτή. Τελικά, με τη πρόοδο της διαδικασίας με απόφαση του δικαστηρίου η δίκη μεταφέρθηκε σε άλλη αίθουσα στο ισόγειο του Εφετείου.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, δηλώθηκαν παραστάσεις πολιτικής αγωγής προς υποστήριξης της κατηγορίας από την προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που κατέθεσε τη πρώτη μήνυση για την υπόθεση, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον ΕΦΚΑ, τον ΕΟΠΥ, την Alpha Bank, από διάφορες εταιρείες, εκ των μια από αυτές συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς και μεμονωμένους επενδυτές.

Κοινός παρανομαστής όλων των αιτημάτων πολίτικης αγωγής είναι η ζημία που, όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, έχουν υποστεί από τις αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους και ότι εξαπατήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιφυλασσόμενοι μάλιστα να προσφύγουν και στα αστικά δικαστήρια για την ικανοποίηση τους.

Ακόμη όπως προέκυψε από τη σημερινή πρώτη ακροαματική διαδικασία, από τους 13 κατηγορούμενους που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η εισαγγελία Εφετών παρέπεμψε τελικά στο ακροατήριο τους 12. Και αυτό καθώς ο 13ος κατηγορούμενους με Κινέζικη καταγωγή ήταν αγνώστου διαμονής. Έτσι, σήμερα με την έναρξη της δίκης εμφανίστηκε στο ακροατήριο ο δικηγόρος του εν λόγω κατηγορούμενου και υπέβαλλε αίτημα να δικαστεί και εκείνος. Ο δικηγόρος ζήτησε να μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα είτε στην αγγλική είτε στη κινέζική γλώσσα ώστε να γνωρίζει ο εντολέας του γιατί κατηγορείται και ότι παραιτείται από άλλες ενστάσεις. Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα.

Οι πρώτοι συνήγοροι υπεράσπισης που έλαβαν το λόγο, μεταξύ αυτών και ο συνήγορος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ζήτησε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος να δικαστεί σε αυτό το δικαστήριο καθώς φέρεται ως φυσικός αυτουργούς για πράξεις για τις οποίες ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο εντολέας του. Και αυτό διότι, όπως είπε ο συνήγορος του Τζ. Κουτσολιούτσου σε περίπτωση καταδίκης του εντολέα δεν μπορεί να μην έχει κριθεί ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Επίσης, κατά τη σημερινή διαδικασία, η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie υπέβαλλε αίτημα στο δικαστήριο να διατάξει την αποδέσμευση επτά ακινήτων προκειμένου (τους παραπέμψε στο ακροατήριο το δικαστικό συμβούλιο) προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί η συμφωνία με τους ομολογιούχους και τους δανειστές. Η εν λόγω συμφωνία αφορά σε κούρεμα χρέους ώστε οι πιστωτές και οι ομολογιούχοι να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Ωστόσο, όπως σχολίασαν συνήγοροι υπεράσπισης στο δικαστήριο έχουν δηλώσεις παραστάσεις πολιτικής αγωγής και οι μικρομέτοχοι που εμφανίζονται ως εξαπαντηθέντες. Και ανακύπτει το έξης νομικό ζήτημα, όπως έλεγαν: Πως το δικαστήριο θα αποφασίσει αποδέσμευση σε περίπτωση που αποδειχθεί κατά τη διαδικασία ότι και αυτοί εξαπατήθηκαν. Από δηλαδή θα διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασαν από την οικονομική απώλεια.

Τέλος, σήμερα το δικαστήριο ανακοίνωσε και τις συνεδριάσεις για τον μήνα Φεβρουάριο με τους δικηγόρους της υπεράσπισης να ζητούν να μειωθούν. Οι δικηγόροι μίλησαν για πιέσεις και διοικητική σκοπιμότητα, προκειμένου, όπως είπαν, να έχει ολοκληρωθεί η δίκη μέχρι τις 8 Μαρτίου, οπότε και λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης. «Δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι» είπαν οι συνήγοροι.

Εν τέλει η δίκη διεκόπη για 19 Ιανουαρίου, προκειμένου το δικαστήριο να αποφανθεί αν θα δικάσει τον Κινέζο κατηγορούμενο αλλά και για νομιμοποιηθεί η υπεράσπιση ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ