Ευ. Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση πρώτη από τις πολλές που έρχονται... (vid)

Ευ. Μυτιληναίος:  Η ενεργειακή κρίση πρώτη από τις πολλές που έρχονται... (vid)

«Αυτό που θέλω να συγκρατήσετε, είναι ότι αυτή είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται», προειδοποίησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών.

«Υπάρχουν 20άχρονοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει πληθωρισμός. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις αγορές. Το μομέντουμ που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μετά τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία απειλείται πάρα πολύ από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και στα ενεργειακά κοστολόγια», σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, μέσω της οποίας προειδοποίησε για «πολλές ενεργειακές κρίσεις που έρχονται».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατέθεσε τις εκτιμήσεις του για την ενεργειακή κρίση. «Αυτό που θέλω να συγκρατήσετε, είναι ότι αυτή είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται».

Εξήγησε ότι οι κοινωνίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος της κάθε χώρας -στην Ευρώπη πάρα πολύ αλλά όχι μόνο εκεί- αποφάσισαν ότι πρέπει «χθες» να πάμε στην απανθρακοποίηση. Χωρίς σχέδιο, χωρίς επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του βασικού αγαθού της ενέργειας για τον πληθυσμό. Εχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε πού είμαστε τώρα; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο, δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει, είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσά, λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο, λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση.

Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας. Τώρα στην κρίση σκέφτηκαν οι αρχές στην ΕΕ ότι χρειάζονται μεγάλοι χώροι αποθήκευσης αερίου. Τώρα το αποφασίσαμε; Τι έχει συμβεί; Φύγαμε μπροστά, αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο (μπαίνεις σε μαύρη λίστα αν ασχολείσαι) και όταν έρθει η ώρα, λέμε δεν έχει φυσικό αέριο, γιατί έχει κρύο; Πρώτη φορά έχει κρύο;

Υποστήριξε ότι μεταξύ των δύο, το πετρέλαιο είναι πιο εύκολη περίπτωση γιατί υπάρχει σε αφθονία. Στο φυσικό αέριο υπερβάλλουσες ποσότητες έχει μόνο η Ρωσία.


«Αυτή είναι η πρώτη κρίση μεταξύ πολλών που θα περάσουμε μέχρι να φτάσουμε στην πράσινη μετάβαση», ξεκαθάρισε. Εκτίμησε δε ότι ότι το χειμώνα στο φυσικό αέριο μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι ή θα πάμε πολύ γρήγορα όπως θέλουμε οι «φανατικοί πράσινοι» ή παράλληλα με τη μετάβαση θα φτιάχνουμε τις υποδομές.«Υπάρχουν 20άχρονοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει πληθωρισμός. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις αγορές. Το μομέντουμ που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μετά τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία απειλείται πάρα πολύ από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και στα ενεργειακά κοστολόγια», σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, μέσω της οποίας προειδοποίησε για «πολλές ενεργειακές κρίσεις που έρχονται».

Τοποθετούμενος στο θέμα του πληθωρισμού, εξήγησε τι συνέβη: «Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τύπωσαν πολλά λεφτά που δεν είχαν σχέση με την παραγωγικότητα της οικονομίας, που ήταν στο μηδέν ή στο μείον λόγω Covid. Και οι κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλη δημοσιονομική ανοχή, ακόμα και αυτές που είχαν μηδενικά περιθώρια.

Όταν ο κόσμος αισθάνθηκε ότι η Covid-19 υποχωρεί, ένοιωσε και την ανάγκη να ξοδέψει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιούργησε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Τέλος, η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν, πολλές προγραμματισμένες επενδύσεις δεν έγιναν, ενώ δεν κατασκευάστηκαν και πλοία υπό παραγγελία», συνέχισε ο γνωστός επιχειρηματίας.

«Η προσφορά δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί πολύ σύντομα», εκτίμησε ο Ευ. Μυτιληναίος. «Όταν υπάρχει ανισορροπία ακολουθεί ο πληθωρισμός. Εδώ που φτάσαμε, αυτό που τον σπρώχνει πάρα πολύ είναι το ενεργειακό πρόβλημα.

«Ναι, υπάρχει ανάκαμψη, ναι, στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη γιατί ήταν μεγαλύτερη η πτώση, αλλά απειλείται από τους παραπάνω λόγους», τόνισε.

Βασίλης Ψάλτης: Να είμαστε ειλικρινείς σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις δανείων

Παίρνοντας τον λόγο ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha BankΑΛΦΑ -0,13%, επεσήμανε ότι εδώ που βρισκόμαστε, δεν είναι δεδομένο ότι η ανάκαμψη θα είναι τύπου V. Δίνοντας ένα αισιόδοξο τόνο σημείωσε ότι ιδιαίτερα στην Ελλάδα υπάρχει η προσδοκία της αλλαγής του παραγωγικού μείγματος.

Στους κινδύνους προσέθεσε την «εφαρμογή», δηλαδή την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Επιπρόσθετα υπάρχει ο «κίνδυνος του μεταρρυθμιστικού έργου», αν και βλέπουμε θετικά σημεία ως προς τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας (κίνητρα για συγχωνεύσεις κ.λπ.).

Ο CEO της Alpha Βank προσέθεσε και τον κίνδυνο της «δημοσιονομικής χαλάρωσης». Επεσήμανε ότι το ελληνικό χρέος έχει μεγάλη ωρίμανση και σε ποσοστό 80% ανήκει σε επίσημους δανειστές. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Μπορούμε να αισιοδοξούμε, αλλά δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο ότι υπάρχουν ουσιαστικοί κίνδυνοι, επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, μεγάλο μέρος του οποίου περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα, ο Βασίλης Ψάλτης επιβεβαίωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επενδυτικά πλάνα και ώριμα σχέδια. Εκεί που αλλάζουν τα πράγματα είναι όταν πηγαίνεις πιο χαμηλά. Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πρέπει να στηριχθεί, δήλωσε και υποστήριξε ότι οι τράπεζες διευρύνουν τα κριτήρια και εξετάζουν την ικανότητα της ηγετικής ομάδας μιας εταιρείας αλλά και τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου. «Δεν είμαστε απλά δανειστές, προσπαθούμε να είμαστε και σύμβουλοί τους».

Εχει φτάσει η ώρα να είμαστε ειλικρινείς, δήλωσε σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το εάν δίνει το τραπεζικό σύστημα δάνεια. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν στην κρίση και άφησε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες. Δεν μπορούμε να μη σεβόμαστε τα αυστηρά κριτήρια χορήγησης, γιατί διαφορετικά δεν σεβόμαστε τους αποταμιευτές μας. Καταλαβαίνω την πικρία όσων δεν έχουν δάνεια, αλλά υπάρχουν λόγοι. «Ας συμφωνήσουμε ότι οι τράπεζες είναι εδώ για να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα».

Ευάγγελος Βενιζέλος: Να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο αφηγήσεις: η μια, η πιο απλοϊκή, αναφέρεται στην κανονικότητα, τη θεωρία της ισχυρής ανάπτυξης, ότι θα πορευόμαστε σε σιδερένιες ράγες. Η άλλη είναι πιο περίπλοκη, πιο επιφυλακτική, «έχει διδαχθεί περισσότερα μαθήματα από τα τελευταία 12 χρόνια».

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Το διεθνές οικονομικό τοπίο επηρεάζεται πολύ από πολιτικούς παράγοντες, από τη γεωστρατηγική (σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κ.λπ.). Αυτό συνδέεται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με τις τιμές στην ενέργεια. Πάντα με διακατέχει ο φόβος μιας νέας «Ντουβίλ», επεσήμανε ο γνωστός πολιτικός.

Είναι τεχνητοί οι λόγοι που όλοι έχουμε ίδιους όρους πρόσβασης στις αγορές. Αυτό μπορεί να ανατραπεί στο μέλλον, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

«Χρειαζόμαστε μια νέα παγκόσμια σύμβαση που θα αφορά το ‘μπαλόνι’ που έχει δημιουργηθεί από τις κεντρικές τράπεζες», εκτίμησε. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να υιοθετήσει τη λέξη «κούρεμα» για τα χρέη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ