ΔΕΗ: Άντλησε 500 εκατ. ευρώ - Ξένοι επενδυτές κάλυψαν το 70% της έκδοσης ομολόγων

ΔΕΗ: Άντλησε 500 εκατ. ευρώ - Ξένοι επενδυτές κάλυψαν το 70% της έκδοσης ομολόγων


Το επιτόκιο έκλεισε στο 3,375 % ενώ τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς

Με μεγάλη συμμετοχή τόσο ξένων όσο και Ελλήνων επενδυτών έκλεισε σήμερα η νέα έκδοση ομολόγων αειφορίας της ΔΕΗ. Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν τέτοιο, που οδήγησε σε αύξηση του ποσού που άντλησε τελικά η επιχείρηση στα 500 εκατ. ευρώ (από 350 εκατ. που ήταν η αρχική ανακοίνωση) και σε διαμόρφωση του επιτοκίου στο 3,375%. Συγκεκριμένα οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερκάλυψαν κατά 6,5 φορές την αρχική ζήτηση.


Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή ανακοίνωση της ΔΕΗ για τα αποτελέσματα της έκδοσης επταετών ομολόγων με Ρήτρα Αειφορίας της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της οποίας λόγω της μεγάλης ζήτησης που εκδηλώθηκε, η επιχείρηση άντλησε 500 εκατ. ευρώ αντί για 350 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος.
Το επιτόκιο έκλεισε στο 3,375 % ενώ τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στην Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά.

Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης:

- Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 6,5 φορές καθώς οι επενδυτές πρόσφεραν 2,3 δισ. ευρώ.

- Το επιτόκιο (3,375%) είναι χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων για 3,50% - 3,75%

- Οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν πάνω από τα δύο τρίτα (70% της έκδοσης). Στην έκδοση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη έκδοση 5ετούς διάρκειας τον Μάρτιο και νέοι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού που συμμετέχουν πρώτη φορά σε έκδοση της ΔΕΗ.

- Το ομόλογο έχει ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 57% την περίοδο 2019-2023. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του 5ετούς S-L Bond του Μαρτίου, η ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 ήταν 40% για την περίοδο 2019-2022.

- Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε ομόλογα με ρήτρα αειφορίας τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με 2 εκδόσεις τέτοιων ομολόγων μέσα στον ίδιο χρόνο.

- Η ΔΕΗ είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ