Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη επενδύσεων σε φαρμακευτική κάνναβη

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη επενδύσεων σε φαρμακευτική κάνναβη

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για επενδύσεις στην παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την εξαγωγή διάθεση και κυκλοφορία των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με κύριο σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών, την άρση ασαφειών που έχουν εντοπιστεί στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τη διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στα πρότυπα της εξαγωγής που ισχύει για τα γενόσημα φαρμακευτικά προιόντα που παράγονται στην Ελλάδα.

Σημειώνεται επίσης ότι σκοπός του σχέδιού νόμου είναι η διασφάλιση του ομαλού εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με προιόντα φαρμακευτικής κάνναβης υπό συνθήκες ύψιστης ασφάλειας με την έγκριση του Ε.Ο.Φ.

Σχετικά με την προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στη χώρα όπου πρόκειται να εισαχθεί με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδια αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη η εγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα παραμείνει σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ πριν τη διάθεσή του σε ασθενείς.

Τέλος επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, ενώ ορίζονται ρητά οι αρμόδιες εθνικές αρχές για την εξαγωγή, προβλέπονται κυρώσεις, μεταξύ άλλων φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο, προβλέπεται παράβολο υπέρ του δημοσίου και για τροποποιήσεις στις εγκαταστάσεις, προβλέπεται η καταβολή ανταποδοτικού τέλους υπέρ Ε.Ο.Φ και απαιτείται νέα έγκριση εγκατάστασης και τροποποίηση της έγκρισης λειτουργίας σε οποιαδήποτε μεταβολή της δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ