Εστίαση: Όλο το σχέδιο για την επαναλειτουργία από τις 10 Μαΐου

Εστίαση: Όλο το σχέδιο για την επαναλειτουργία από τις 10 Μαΐου

Το υπουργείο Εσωτερικών καταθέτει άμεσα τροπολογία για να επιτρέψει και φέτος την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικούς χώρους χωρίς την καταβολή πρόσθετων δημοτικών τελών, μια ρύθμιση η οποία θα ισχύσει έως το τέλος Οκτωβρίου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Από την πολιτική προστασία, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι τα self tests θα γίνουν υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε  συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους και η εστίαση θα είναι ένας από αυτούς.

Όσο για το υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι τις 10 Μαίου θα έχει ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν οι καταβολές του δωρεάν κεφαλαίου κίνησης προκειμένου να αγοραστούν (με τιμολόγια) πρώτες ύλες και προμήθειες. Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 7% του τζίρου του 2019 ανά επιχείρηση. Όσο για το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να παρατείνει ορισμένα από τα μέτρα στήριξης (π.χ αναστολές συμβάσεων εργασίας, μείωση ενοικίου κλπ) και για τον Μάιο ώστε να γίνει πιο ομαλά η επιστροφή στην κανονικότητα.

Με αυτές τις παρεμβάσεις, δρομολογείται η επαναλειτουργία της εστίασης από τις 10 Μαίου, αρχικά στους εξωτερικούς χώρους. Η εστίαση θεωρείται βασικό συστατικό του τουριστικού προϊόντος της χώρας οπότε ο κεντρικός στόχος είναι η πλήρης επαναλειτουργία έως τις 15 Μαίου οπότε και θα ξεκινήσει επίσημα η τουριστική περίοδος. Οι απαιτούμενες ενέργειες θα γίνουν άμεσα -η τροπολογία για τα δημοτικά τέλη αναμένεται ακόμη και μέσα στην ημέρα- ώστε όλα να είναι έτοιμα μετά το Πάσχα.

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών

Τη μείωση των δημοτικών τελών έως 50%, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης θα προβλέπει η τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή. Η μείωση των τελών χρήσης θα είναι αναλογική προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και όχι πάνω από το 50%, όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι.

Η τροπολογία θα προβλέπει πως έως το τέλος Οκτωβρίου θα δύναται να παραχωρείται ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπομένου στην άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου.

Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση, αναφέρεται στην τροπολογία.

Επίσης με αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του κάθε Δήμου ή Περιφέρειας, θα είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς αρμοδιότητας αυτών και η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης καθώς επίσης η δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, ποδηλάτου και η προσωρινή δημιουργία περιοχή ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας.

Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης παραχωρηθέντων κοινόχρηστων χώρων, θα επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Δημάρχου, σε βάρος του παραβάτη πρόστιμο ίσο με το τέλος που ανάλογη στην παράνομη χρήση. Εφόσον βεβαιωθεί δεύτερη παράβαση εντός τριών μηνών, αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου και θα επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας του καταστήματος για τρεις μήνες.

Θωμαΐδης: Ποιες περιοχές εμφανίζουν ύφεση, σταθερότητα ή αύξηση ιικού φορτίου

Πέτσας: Σοβαρά σφάλματα τα πισωγυρίσματα στα εμβόλια - Τροπολογία για περισσότερο χώρο στην εστίαση

Έρχονται νέοι πεζόδρομοι στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ