Νέα σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε η Intracom Defense

Νέα σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε η Intracom Defense

Το πρόγραμμα αφορά «Ευρωπαϊκό Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος» που διαθέτει πλήθος καινοτόμων χαρακτηριστικών

Σύμβαση (Grant Agreement) ύψους 9,7 εκατ. ευρώ υπέγραψε η Intracom Defense (IDE) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του προγράμματος LOTUS - Low Observable Tactical Unmanned System.

Το πρόγραμμα αφορά «Ευρωπαϊκό Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος» που διαθέτει πλήθος καινοτόμων χαρακτηριστικών, όπως:

- μη ανίχνευση από εχθρικές δυνάμεις λόγω της stealth σχεδίασής του

- ικανότητα να επιχειρεί σε μεγάλη εμβέλεια και μακριά από εχθρικές απειλές

- αξιοπλοϊμότητα και διαλειτουργικότητα βάσει προτύπων ΝΑΤΟ

- αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες

- χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης

- κυβερνοασφάλεια και επεκτασιμότητα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μοναδικότητα του LOTUS έγκειται στο ότι παρόμοια χαρακτηριστικά δεν μπορούν να ενσωματωθούν εκ των υστέρων σε συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας, προσδίδοντας του ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το πρόγραμμα LOTUS βασίζεται σε τεχνογνωσία και εμπειρία που αποκτήθηκε από προηγούμενα έργα που συμμετείχε η ΙDE με τους βασικούς εταίρους της, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη:

- HCUAV, για το οποίο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία πτητικές δοκιμές

- DELAER, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει πτητικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο.

Το πρόγραμμα LOTUS θα υλοποιηθεί από κοινοπραξία με επικεφαλής την IDE και εταίρους από την Ελλάδα (ΙDE, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ALTUS, CFT, Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας), την Κύπρο (SignalGenerix, Cyric, Geoimaging), την Ισπανία (Embention) και την Ολλανδία (RHEA Group).

Επίσης, σημειώνεται ότι το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, αποκτά τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις προδιαγραφείσες από τις υπηρεσίες του επιχειρησιακές απαιτήσεις, να προγραμματίσει σε ορίζοντα πενταετίας την ανεξαρτησία της χώρας από μη ελεγχόμενα κρίσιμα συστήματα και να αποκτήσει σύντομα ένα ελληνικό σύστημα για την κάλυψη των επιβεβαιωμένων αναγκών του με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ