Γκάμπριελ Γκρέγκο: Ποιος είναι ο "φονιάς" των ελληνικών επιχειρήσεων, Globo, Folli-Follie και Akazoo

Γκάμπριελ Γκρέγκο: Ποιος είναι ο "φονιάς" των ελληνικών επιχειρήσεων, Globo, Folli-Follie και Akazoo

Ο πρώην αλεξιπτωτιστής και νυν επικεφαλής της Quintessential Capital Management ξαναπροκαλεί τριγμούς στο ελληνικό επιχειρείν

Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο είναι ένας άνθρωπος με πολλά πρόσωπα. Ένας πρώην αλεξιπτωτιστής των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων και πρωταθλητής του kickboxing, αναλύει σε βάθος θέματα ψυχολογίας, μοιράζει απλόχερα επενδυτικές συμβουλές και μιλά με τον αέρα του ειδικού, είτε πρόκειται για την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή για το Bitcoin.

Παρότι καταπιάνεται με πολλά πράγματα, η σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας του ήταν σίγουρα όταν «σκότωσε» το «παιδί-θαύμα» της ελληνικής start up σκηνής, την Globo. Τρία χρόνια μετά, ο Γκρέγκο επέστρεψε ξανά στον τόπο του εγκλήματος, έχοντας βάλει αυτή τη φορά στο στόχαστρό του ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά blue chips και ένα από τα σπάνια success stories αυτής της κρίσης. Την Folli Follie. Τώρα επιστρέφει με την AKAZOO. Την ώρα που οι ξένοι επενδυτές άρχιζαν να κοιτάζουν και πάλι δειλά-δειλά προς την Αθήνα, ο εφιάλτης των greek statistics επιστρέφει. Αυτή τη φορά όχι στα δημόσια οικονομικά, αλλά στους ισολογισμούς των ελληνικών εισηγμένων σε ξένα χρηματιστήρια. Ο ανελέητος πόλεμος που έχει ξεσπάσει την τελευταία εβδομάδα ανάμεσα στην ΑΚΑΖΟΟ και την Quintessential Capital Management του Γκρέγκο δεν προκαλεί καμία εντύπωση σε όσους γνωρίζουν τις μεθόδους των short sellers, δηλαδή εκείνων που ποντάρουν στην πτώση μιας μετοχής. Πρόκειται, άλλωστε, για τους επενδυτές που αποκαλούνταν «γύπες», «κοράκια» ή «εγκληματίες», όταν τα προηγούμενα χρόνια πλούτιζαν από την κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Στην περίπτωση της Globo, ο Γκρέγκο επαίρεται ότι χρειάστηκαν μόλις 12 ώρες για να δικαιωθούν οι ισχυρισμοί του περί απάτης και να χρεοκοπήσει η πιο προβεβλημένη από τις ελληνικές start ups. Ο τρόπος δράσης του στη Folli Follie ήταν λίγο-πολύ ο ίδιος. «Ξεψαχνίζοντας» τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, γυρνώντας πόρτα-πόρτα τα καταστήματά της σε τρεις ηπείρους και παίρνοντας συνεντεύξεις από πρώην υπαλλήλους και ανταγωνιστές, ο Γκρέγκο κατέληξε σε μια εξαντλητική ανάλυση 32 σελίδων και στο συμπέρασμα ότι η Folli Follie δεν είναι η γοργά αναπτυσσόμενη πολυεθνική που παρουσιάζεται. Στην περίπτωση της AKAZOO ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε.

Όπως υποστηρίζει η QCM τα οικονομικά στοιχεία της Akazoo φέρεται να μην είναι πραγματικά. Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, μεγάλες επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία (IP) και ένα τεράστιο επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών, κάτι που θυμίζει αυτή των Folli Follie και Globo.

Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον δεν έχει πληρώσει κανέναν φόρο, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως έχει 21,7 εκατομμύρια δολάρια λογιστικό κέρδος. Στην έρευνά του το QCM διαπίστωσε ότι η Akazoo ισχυρίζεται ότι για την εφαρμογή της έχει πάνω από 500 χρήστες ανά αξιολόγηση, ενώ οι ανταγωνιστές της έχουν κατά μέσο όρο περίπου 31 χρήστες ανά μία αξιολόγηση.

Το μόνο βέβαιο είναι πως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Γκρέγκο ότι δεν είναι διαβασμένος. Ο ίδιος δηλώνει πως το μότο του στη ζωή είναι η «επιδίωξη της γνώσης σε όλες τις μορφές της» και το βιογραφικό του δείχνει έναν άνθρωπο που δεν σταματά να αναζητά τη γνώση. Έχοντας πάρει πτυχίο οικονομικών από τα πανεπιστήμια Tufts και London School of Economics και MBA από το Bocconi, αυτή την περίοδο παρακολουθεί μαθήματα φυσικής και μαθηματικών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Παρότι μετρά 18 χρόνια εμπειρίας στο finance και το investment banking, τα πρώτα βήματα της καριέρας του έγιναν σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε σαν αλεξιπτωτιστής των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ και ασχολήθηκε εκτενώς με τις πολεμικές τέχνες, όπως το καράτε, το kickboxing και το krav maga.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Ο Γκρέγκο ήταν μόλις 14 χρόνων όταν πήρε το βάπτισμα του πυρός στη Wall Street, αλλά όπως παραδέχεται ο ίδιος, η πρώτη του επένδυση (στη μετοχή της Sony) ήταν ένα μεγάλο φιάσκο. Μετά από αυτό, δεν ξανάγγιξε μετοχή παρά μόνο αφότου είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του. Και όταν μερικά χρόνια αργότερα διάβασε ένα βιβλίο για τον Γουόρεν Μπάφετ, «ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά» την επενδυτική φιλοσοφία του «σοφού της Όμαχα», όπως θα έλεγε αργότερα.

Σήμερα, ως γενικός διευθυντής της Quintessential Capital Management, ενός hedge fund με προσωπικό που μετριέται στα δάκτυλα και μόλις μερικά εκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια, εφαρμόζει την επενδυτική στρατηγική του Μπάφετ, ψάχνοντας για εταιρείες που μπορούν να του δώσουν καλές αποδόσεις εάν κρατήσει τις μετοχές τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όμως, ο Γκρέγκο γνωρίζει ότι τα πραγματικά τζακ ποτ κρύβονται στο short.

Με πρότυπο έναν από τους πιο διάσημους short sellers της αγοράς, τη Muddy Waters, αναζητά «μετοχές που μπορεί να πέσουν ακόμα και στο μηδέν, που εμπλέκονται σε απάτες, παράνομες δραστηριότητες και αποτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα», όπως λέει ο ίδιος. Ο Γκρέγκο είναι υπερήφανος για το ότι κατάφερε να ξεσκεπάσει την λογιστική απάτη της Globo, και δεν χάνει ευκαιρία να θυμίσει ότι κανένας άλλος short seller δεν έχει πετύχει να καταστρέψει το «θήραμά» του γρηγορότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ