Ερευνα σε φαρμακοποιούς: Πελάτες σε πανικό, αυξήσεις τιμών και «regalo» από 1 στους 10

Ερευνα σε φαρμακοποιούς: Πελάτες σε πανικό, αυξήσεις τιμών και «regalo» από 1 στους 10

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού αποτυπώνεται ανάγλυφα στις απαντήσεις των φαρμακοποιών

Πελάτες σε κατάσταση πανικού και αύξηση τιμών στις ιατρικές μάσκες και στα αντισηπτικά είναι ορισμένα από τα στοιχεία, τα οποία αποτυπώνονται στην έρευνα των φαρμακείων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ερευνών COVID CONTROL.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού αποτυπώνεται ανάγλυφα στις απαντήσεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι στην ερώτηση για το ποια προϊόντα τους εξαντλήθηκαν, καθώς άρχισε να γίνεται αντιληπτή η πανδημία, απαντούν: α) Αντισηπτικά σε ποσοστό 98%, Μαντηλάκια με 81%, Οινόπνευμα με 81%, Ιατρικές μάσκες με 99%, Αντιικά φάρμακα με 14% και Αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα με 27%.

Οι μάσκες και τα αντισηπτικά κατέχουν την πρώτη θέση στην αυξημένη ζήτηση, αλλά και στην άνοδο των τιμών.

Οι φαρμακοποιοί απαντούν με το συντριπτικό ποσοστό του 90% πως οι ιατρικές μάσκες κατέγραψαν αύξηση στις τιμές, με 68% τα αντισηπτικά υγρά (τζελ), με 27% τα αντισηπτικά μαντηλάκια, με 21% το οινόπνευμα, με 5% τα αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα και με 3% τα αντιικά φάρμακα (τα ποσοστά αυτά δεν αποτυπώνουν αύξηση τιμών, αλλά την άποψη των φαρμακοποιών για το ποια προϊόντα ανατιμήθηκαν).

Παράλληλα, οι ερωτώμενοι παρατήρησαν σε ποσοστό 67% πως οι καταναλωτές προμηθεύονταν και άλλα φάρμακα ή σκευάσματα για προληπτικούς λόγους και χωρίς να τους είναι απαραίτητα.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν σε ποσοστό 45% ότι το φαρμακείο της γειτονιάς θα ανταποκριθεί στη ζήτηση του αγοραστικού κοινού, σε ποσοστό 26% ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και το 29% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Την ίδια στιγμή, το 67% των φαρμακοποιών δεν έχει προβεί στην δημιουργία δικών του σκευασμάτων για το κοινό εξαιτίας ελλείψεων, το 28% έχει πράξει κάτι ανάλογο και 5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Οι φαρμακοποιοί ακόμη δηλώνουν σε ποσοστό 86% ότι πελάτες τους δεν έχουν ζητήσει να προμηθευτούν το τεστ διάγνωσης κορωνοϊού και μόλις το 14% απαντά καταφατικά στο ερώτημα αυτό.

Όσον αφορά στα μέτρα προσέλευσης στα φαρμακεία, το 53% τα κρίνει επαρκή και το 47% επισημαίνει πως χρειάζονται και άλλα.

Στην ερώτηση: “Σας έχουν προτείνει πελάτες να σας δώσουν παραπάνω χρήματα προκειμένου να τους εξασφαλίσετε μάσκες ή αντισηπτικά;”, οι απαντήσεις είναι:


1. Ναι 10%
2. Όχι 90%

Αξιοσημείωτες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα, που απευθύνθηκε στους φαρμακοποιούς για το εάν ήρθαν σε επαφή με περιπτώσεις πελατών που ήταν σε κατάσταση πανικού. Το 55% των ερωτώμενων απαντά θετικά και το 45% αρνητικά.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview τηλεφωνικά σε δείγμα 300 φαρμακείων πανελλαδικά στο χρονικό διάστημα 17-19 Μαρτίου 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ