Παρέμβαση για ταχύτερη αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Παρέμβαση για ταχύτερη αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Οι καταγγελίες των επιχειρήσεων αφορούσαν σε καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση αιτημάτων απελευθέρωσης δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών

Την επίσπευση του χρόνου αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων που πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, ζήτησε από τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη, αλλά και την διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Με επιστολή του, ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, επισημαίνει, ότι το τελευταίο διάστημα το επιμελητήριο έγινε αποδέκτης διαμαρτυρίας πολλών επιχειρήσεων - μελών του, τα οποία αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες κατά τις συναλλαγές τους σε τραπεζικά υποκαταστήματα.

Οι καταγγελίες των επιχειρήσεων αφορούσαν σε καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση αιτημάτων απελευθέρωσης δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών, παρά την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων και την προσκόμιση όλων των προβλεπόμενων εκ μέρους τους εγγράφων. Μάλιστα, σύμφωνα με απαντήσεις αρμοδίων υπαλλήλων υποκαταστημάτων, για την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών απαιτείται χρόνος σε κάποιες περιπτώσεις, 10 εργάσιμων ημερών.

Ο κ. Ραβάνης τόνισε στην επιστολή του, ότι με δεδομένες τις ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και επηρεάζουν αρνητικά κατ' επέκταση την οικονομία.