Μήνυμα Βρυξελλών για ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη Μαρίνα Αλίμου

Μήνυμα Βρυξελλών για ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη Μαρίνα Αλίμου

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αποκρατικοποίηση της μαρίνας Αλίμου ζητά μέσαη Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη δεύτερη έκθεσή της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι «ικανοποιητικά είναι τα βήματα, που έχουν γίνει για τη Μαρίνα Αλίμου και την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου στα ΕΛΠΑ. Αντιθέτως η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας εξακολουθεί να παρουσιάζει εμπόδια, με τις αρχές να μην έχουν εφαρμόσει επαρκή μέτρα για να ξεπεραστούν».

Η έναρξη του διαγωνισμού για την χρήση και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου χρονολογείται από τα τέλη του 2017 και φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την μαρίνα Αλίμου είναι ουσιαστικό καθώς εκδηλώθηκε από σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους με εμπειρία στο σκέλος των παραχωρήσεων και της διαχείρισης τουριστικών λιμένων.

Πρόκειται για τη Lamda Dogus, σύμπραξη των ομίλων Λάτση και Dogus που κατέχει το δικαίωμα χρήσης της μαρίνας Φλοίσβου μέχρι το 2047, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, 100% θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ και ηγέτιδα του κλάδου των παραχωρήσεων στην Ελλάδα και η Aviareps Hellas.

Σημειώνεται ότι η μαρίνα Αλίμου με χερσαία ζώνη επιφάνειας περίπου 210.000 τ.μ., θαλάσσια ζώνη περίπου 428.000 τ.μ., μέχρι 1.200 θέσεων ελλιμενισμού είναι η μεγαλύτερη στη χώρα και από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου.

Αναφερόμενη ευρύτερα στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεσή της πως ναι μεν «η πρόοδος σε ιδιωτικοποιήσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2019 είναι καλοδεχούμενη», όμως «τη συνολική εικόνα επισκιάζουν επίμονες καθυστερήσεις σε ορισμένες συναλλαγές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ