Οι έμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς ενώνουν τις δυνάμεις τους

Σε σώμα συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού «Ένωση Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς»

Οι έμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς ενώνουν τις δυνάμεις τους

Σε σώμα συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Αστικού Συνεταιρισμού «Ένωση Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς», σηματοδοτώντας την έναρξη μίας ενεργότερης παρουσίας των επαγγελματιών του κλάδου στον επιχειρηματικό στίβο.

Πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Στέφανος Κυρλής, Γενικός Γραμματέας ο κ. Ιωάννης Καλύβης, Αντιπρόεδρος ο κ. Γεώργιος Λουκόπουλος, Ταμίας ο κ. Θωμάς Μπαζιάκας, ενώ συμμετέχει ως μέλος ο κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας.

Πλέον περισσότερες από 120 επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί, που αποτελούν τον ισχυρότερο φορέα στο εγχώριο εμπόριο, έχουν ως στόχο να συνθέσουν το μέλλον της χονδρικής διακίνησης και εμπορίου νωπών προϊόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, άμεσες προτεραιότητες είναι:

  • Η ανακατασκευή των κεντρικών ψυκτικών θαλάμων, που κατεδαφίστηκαν.
  • H δημιουργία και λειτουργία συσκευαστηρίων μέσα στην Κεντρική Αγορά.
  • Η επανασύνδεση της Κεντρικής Αγοράς με τον Σιδηρόδρομο, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι συνδυασμένες μεταφορές.
  • Η ενδυνάμωση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων, μελών της.
  • Η «Ένωση Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς» θα δράσει ως επενδυτικός πόλος, αξιοποιώντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και ήδη αναζητά αυτοτελείς επενδύσεις, αλλά και συνέργειες με άλλους κλάδους, ώστε να τις αξιοποιήσει.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Στέφανος Κυρλής «ίδια προβλήματα αλλά και ανάλογες δυνατότητες έχουν όλες οι Λαχαναγορές και επειδή εμείς μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους συναδέλφους, τις ίδιες ευκαιρίες βλέπουμε και με αντίστοιχο μοντέλο θα κινηθούμε. Επιλογή μας είναι να επενδύσουμε σε δράσεις εντός των Αγορών, καθώς θεωρούμε ότι είναι αναξιοποίητες. Αν περιέργως αυτό καταστεί απαγορευτικό, θα κινηθούμε και εκτός αυτών».

Είναι ενδεικτικό πως από την ανακοίνωσή για την δημιουργία του και κυρίως από την μαζική Ιδρυτική Συνέλευση, ο νέος φορέας έδειξε την δυναμική του επιτυγχάνοντας να ακυρωθούν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.

Ο κ. Στέφανος Κυρλής τονίζει πως «η κίνηση μας χάλασε σχέδια διαφόρων «περιφερόμενων», που φιλοδοξούσαν να αλλάξουν το χαρακτήρα των Αγορών, να εγκλωβίσουν τους εμπόρους σε αδιέξοδα και περίεργα μονοπώλια και να οδηγήσουν τις Αγορές σε βαθμιαία υποβάθμιση, με τεμαχισμό, παραχωρήσεις και ξεπούλημα.
Θεωρούμε λοιπόν ότι η συζήτηση τελείωσε ή τουλάχιστον σίγασε για τους «περιφερόμενους», ίσως και πριν ξεκινήσει. Αυτή είναι η πρώτη επιτυχία του φορέα μας.

Το Υπερταμείο πάντως δηλώνει ότι θα κρατήσει τις τρεις Αγορές υπό δημόσιο έλεγχο και με την έννοια του «Μετόχου», αυτό είναι σεβαστό και αναμενόμενο.
Εμάς το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται ποιος θα έχει τις μετοχές, αλλά ποιος και πώς θα κάνει άμεσα εκείνα που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι εκατοντάδες εγκατεστημένες επιχειρήσεις στο μέλλον, να δώσουμε εξωστρέφεια και νέα ώθηση στην ποιοτική αλλά και μαζική ελληνική παραγωγή».

Για το ενδεχόμενο ο Συνεταιρισμός να καταθέσει πρόταση εξαγοράς στο Υπερταμείο ο κ. Κυρλής αναφέρει πως «Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι το μοντέλο ιδιοκτησίας - διαχείρισης Κεντρικών Αγορών του εξωτερικού, όπου συμμετέχουν ενεργά οι έμποροι και οι ΟΤΑ, είναι δοκιμασμένο και πιο αποτελεσματικό. Αυτούς τους εμπόρους προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε και αυτές τις Αγορές προσπαθεί να παρακολουθήσει ο ΟΚΑΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ