Business του νερού: Έρχονται έργα 300 εκατ. ευρώ με «αυτοδιοικητικό» χρήμα

Άλλα 100 εκατ. ευρώ στην αγορά μέσω του προγράμματος ΦιλόΔημος

Business του νερού: Έρχονται έργα 300 εκατ. ευρώ με «αυτοδιοικητικό» χρήμα

Έργα σε εξωτερικά υδραγωγεία, διυλιστήρια νερού, δίκτυα διανομής, φράγματα και δεξαμενές συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ θα διεκδικήσουν κατασκευστικές εταιρείες. Η νέα πρόσκληση του ΦιλόΔημου –προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών- έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ποσό που έρχεται να προστεθεί στα 200 εκατ. ευρώ της δράσης που ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Τα 100 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στις 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά και σε δήμους. Με τη νέα πρόσκληση του προγράμματος Φιλόδημος θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις στο πεδίο της ύδρευσης, με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας νερού για ανθρώπινη κατανάλωση που θα εξυπηρετούν τουλάχιστον 30.000 υδρόμετρα.

Η χρηματοδότηση αφορά σε δράσεις σε εξωτερικά υδραγωγεία, διυλιστήρια νερού με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, παρεμβάσεις στα εσωτερικά δίκτυα διανομής σε μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, κατασκευή υποδομών αποθήκευσης (π.χ. λιμνοδεξαμενές, φράγματα, δεξαμενές αποθήκευσης νερού κλπ), εγκαταστάσεις αφαλάτωσης θαλασσινού και υφάλμυρου νερού, καθώς και δράσεις ΑΠΕ για την ενεργειακή αυτονομία του εξοπλισμού των παραπάνω εγκαταστάσεων και υποδομών εγκατάστασης.

Να σημειωθεί ότι, από τα τέλη Νοεμβρίου βρίσκεται σε φάση ενεργοποίησης, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, άλλη μία πρόσκληση του ΦιλόΔημου για αντιπλημμυρικά έργα σε περιφέρειες και δήμους, με προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 130 εκατομμύρια προορίζονται για τις 13 περιφέρειες (10 εκατ. ευρώ έκαστη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ