Εν αναμονή των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ΔΕΠΑ - Shell

Εν αναμονή των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ΔΕΠΑ - Shell

Την επόμενη εβδομάδα η ΔΕΠΑ αναμένει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποφανθεί για την απόκτηση του ποσοστού της Shell στις Εταιρείες Προμήθειας (ΕΠΑ) και Διανομής (ΕΔΑ) Αερίου Αττικής.

 

Πληροφορίες θέλουν την ανεξάρτητη Αρχή να πηγαίνει την υπόθεση σε δεύτερη φάση διερεύνησης, κάτι που δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει την υπόθεση ως μια απλή εξαγορά που απαιτεί τις καθιερωμένες εγκρίσεις, αλλά ως μια συναλλαγή που έχει επιπτώσεις στην αγορά του φυσικού αερίου και στην ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού.

Μέχρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει το πράσινο φως για την απόκτηση του ποσοστού της Shell η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν θα μπορεί να προχωρήσει.

Ήδη καταγράφεται έντονη κινητικότητα αμερικανικών εταιρειών για την είσοδό τους στην ελληνική και στη συνέχεια στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ στις 13 Ιουλίου απέκτησε το 49% της Shell στις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής έναντι συνολικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ. Η πολυεθνική επιθυμούσε να αποεπενδύσει από την προμήθεια και τα δίκτυα φυσικού αερίου, στο πλαίσιο συνολικότερης στρατηγικής της μητρικής της εταιρίας.

Νωρίτερα, στις 16 Μαΐου, είχε ανακοινώσει την πώληση στην ιταλική ΕΝΙ του 51% που είχε στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας. Το τίμημα ήταν στα 57 εκατ. ευρώ και η ΔΕΠΑ αποχώρησε από την προμήθεια, στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους θεσμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ