Ετοιμάζονται deals εν μέσω καλοκαιριού

Οι επιχειρηματικές μάχες σε ενέργεια, υγεία, logistics-Η κρίση έφερε ανακατατάξεις και δημιούργησε ευκαιρίες

Ετοιμάζονται deals εν μέσω καλοκαιριού

Θέσεις μάχης καταλαμβάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι διεκδικώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα της κρίσης και την κυριαρχία τους σε κλάδους με προοπτική ανάπτυξης. Οι προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, και οι χαμηλές αποτιμήσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω κρίσης, δημιουργούν ευκαιρίες και όσοι έχουν τη ρευστότητα σπεύδουν να τοποθετηθούν, από τις στρατηγικές επιλογές του σήμερα κρίνονται οι νικητές του αύριο. Η κρίση εξάλλου έφερε ανακατατάξεις και δημιούργησε ευκαιρίες και δυνατότητες αποδόσεων, αν αξιοποιηθούν οι συγκυρίες.

 

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Ιδιωτικές κλινικές: Νομική μάχη για το Υγεία

Ισχυρές αναταράξεις και ανησυχία στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, έχει δημιουργήσει η επέλαση του fund CVC, που μέσα σε ένα χρόνο απέκτησε δυο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές (Metropolitan και Ιασώ General) και από ότι φαίνεται σύντομα, θα αποκτήσει και το Υγεία. Επόμενος στόχος του fund είναι το Ερρίκος Ντυνάν για το οποίο οι διεκδικητές θα είναι πολλοί, αλλά και το διαγνωστικό Ιατρόπολις και άλλα εκτός Αττικής, ενώ η μελλοντική κυριαρχία του στο χώρο της υγείας ήδη απασχολεί τις ασφαλιστικές εταιρείες και προετοιμάζουν την άμυνά τους.

Το Ιατρικό ΑΘηνών, που είναι και μέτοχος του 5% του Υγεία, απέτυχε να εμποδίσει την πώληση του Υγεία στο CVC, με ασφαλιστικά μέτρα και η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στη Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Πέμπτη. Ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος σχολιάζει «αν για ένα διαμάντι όπως το Υγεία είχε γίνει διαγωνισμός, και είχε ανοίξει για όλους του data room, θα είχε εκφραστεί διεθνές ενδιαφέρον όχι μόνο από εμάς, και θα είχαν προσφερθεί μεγαλύτερα τιμήματα. Αυτό έπρεπε να είναι και το ζητούμενο, με δεδομένο ότι ο μέτοχος του Υγεία, η MIG, ανήκει σε τράπεζα που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί και θα έπρεπε να πωλεί τα assets της με διαφάνεια και στην υψηλότερη τιμή». Και η Πειραιώς απαντά επιθετικά κάνοντας λόγο για τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβεί και οι ανυπόστατες αιτιάσεις και τα σενάρια συνωμοσίας που περιλαμβάνουν τα δικόγραφα, δεν συντελούν στη διαμόρφωση εικόνας σοβαρού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ιδίως όταν δεν συνοδεύονται από υψηλότερη δεσμευτική προσφορά με πιστοποίηση ύπαρξης των αναγκαίων κεφαλαίων...

Λιγνιτικά, ΑΠΕ, λιανική ενέργειας

Η παραγωγή ενέργειας, όχι μόνο με λιγνιτικά, αλλά και από ΑΠΕ ή φυσικό αέριο, συγκεντρώνει περισσότερο από ποτέ το ενδιαφέρον των εταιρειών του κλάδου, καθώς με την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην πώληση λιγνιτικών τελειώνει η εποχή των ΝΟΜΕ και πρόσβαση στη φθηνή ενέργεια θα έχει όποιος έχει πρόσβαση στην παραγωγή.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο και συγκέντρωση τόσο στην αγορά λιανικής, με πολλές από τις εταιρείες λιανικής «να ντύνονται να στολίζονται και να αναζητούν μνηστήρες», ενώ και στην αγορά των ΑΠΕ πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις και αναμένεται περαιτέρω συγέντρωση. Το πρώτο deal ήταν αυτό της απόκτησης της NRG από τη Motor Oil και έπονται και επόμενα όχι μόνο στην λιανική αλλά και στις ΑΠΕ.

Για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ Μελίτη ή/και Μεγαλόπολη, έξι σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον, οι ελληνικές ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ και η κοινοπραξία BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED και DAMCO ENERGY S.A., η ENERGETICKέ Α PRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. ("EPH") και η τσεχική INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS ltd.

Ωστόσο είναι άγνωστο αν ο διαγωνισμός των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ θα διατηρήσει το ενδιαφέρον ως το τέλος και δεν θα παραμείνει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των ρύπων, αν δεν υπάρξει πρόβλεψη, ανατρέπουν τους υπολογισμούς αποδοτικότητας των μονάδων. Το κόστος αγοράς ρύπων CO2 από τα 4 και 5 ευρώ τον τόνο έχει εκτιναχθεί στα 16 ευρώ, σε διάστημα λίγων μηνών.Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η Ελβαλ-Χαλκόρ οι οποίες εφαρμόζουν με άδεια της Ε.Ε. μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους των ρύπων, έχουν πλεονέκτημα για τη δαπάνη αυτή.

Logistics-μεταφορές

Τρεις μεγάλοι κατασκευαστικοί - βιομηχανικοί όμιλοι και συγκεκριμένα η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, ο ΑΚΤΩΡ, η Belterra του ομίλου Ιβάν Σαββίδη αλλά και μία εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη εξέφρασαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού της ΓΑΙΑΟΣΕ για την δημιουργία logistics center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Η στρατηγική σημασία και οι προοπτικές του τομέα των μεταφορών στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση -που θα γίνει- με το λιμάνι του ΟΛΘ δημιουργεί σημαντικές υπεραξίες στο project.

H ΓAIAOΣE πρόκειται να παραχωρήσει την έκταση του πρώην στρατοπέδου για περίοδο 50 ετών, προκειμένου στο συγκεκριμένο κομβικό σημείο, να δημιουργηθεί ένα logistics center με στεγασμένους χώρους έως και 240.000 τ.μ. και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το project είναι πολύ μεγαλύτερο εκείνου που είχε εκδηλωθεί για το Eμπορευματικό Kέντρο στο Θριάσιο. Μάλιστα δόθηκε παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου μετά από αίτημα συμμετέχουσας εταιρείας.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ