Η επόμενη ημέρα μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight

Η επόμενη ημέρα μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight

Προληπτικά, περιοριστικά μέτρα, προστασίας των κατοίκων θα εφαρμοστούν για τα επόμενα δυο 24ωρα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών Sunlight στο Όλβιο Ξανθής, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά χθες το μεσημέρι και κατασβέστηκε το απόγευμα αφού κατέστρεψε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων.

Όπως αναφέρει το ΔΣ της Olympia , η διοίκηση της Sunlight βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς της περιοχής από την πρώτη στιγμή, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς.

Η Διοίκηση της εταιρίας θα προχωρήσει άμεσα στην πλήρη εκτίμηση της κατάστασης και των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά σε τμήμα του εργοστασίου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποκατάστασή τους. Δεσμεύεται δε, ότι η παραγωγική δραστηριότητα θα επανέλθει το συντομότερο δυνατόν για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ανά τον κόσμο πελατών της.

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης των ζημιών, θα διατηρηθούν στο ακέραιο όλες οι θέσεις εργασίας.

Επιπλέον η εταιρία με δική της πρωτοβουλία προχώρησε σε συνεργασία με εξειδικευμένη Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική εταιρεία για την άμεση διενέργεια πρόσθετων περιβαλλοντικών ελέγχων και μετρήσεων στην περιοχή του εργοστασίου, επιπρόσθετα των προληπτικών ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιοι φορείς.

Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, Πρόεδρος του Ομίλου Olympia δήλωσε σχετικά «είμαστε πολύ περήφανοι για το εργοστάσιό μας που με τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια, αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και εξάγει σε όλο τον κόσμο. Παρά το χθεσινό δυσάρεστο συμβάν θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα διατηρήσουμε ακέραιες όλες τις θέσεις εργασίας, θα αποκαταστήσουμε ταχύτατα τις ζημίες στο τμήμα του εργοστασίου που έχει πληγεί και θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο από πριν. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε συστηματικά με τις τοπικές αρχές για οτιδήποτε χρειαστεί».

Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά στο εργοστάσιο μπαταριών της εταιρείας στο Ολβιο της Ξάνθης ξέσπασε χθες στη μία το μεσημέρι από άγνωστη αιτία.

Το εργοστάσιο είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο της επιχείρησης, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1990. Η συνολική έκτασή του είναι 142.000 τ.μ., ενώ οι στεγασμένοι χώροι ξεπερνούν τις 55.000 τ.μ. Οι ίδιες εγκαταστάσεις στεγάζουν τον χώρο αποθήκευσης και διακίνησης των προϊόντων της εταιρείας, συνολικής επιφάνειας 8.500 τ.μ., που περιλαμβάνει έξι ράμπες φόρτωσης και 11.200 σημεία απόθεσης παλετών.

Συνολικά πάνω από 500 άτομα εργάζονται στη συγκεκριμένη μονάδα, που διαθέτει τέσσερις γραμμές παραγωγής για τέσσερις τύπους μπαταριών:
1. Βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος κλειστού και ανοικτού τύπου για εφαρμογές κίνησης (κλαρκ κ.λπ.).
2. Για εφαρμογές κίνησης και εφεδρική χρήση (φωτοβολταϊκά, κεραίες κινητής κ.λπ.).
3. «Μπαταρίες μολύβδου-οξέος για υποβρύχια πρόωση, και τέλος
4. Μπαταρίες αργύρου-ψευδαργύρου για τορπίλες μάχης και ασκήσεων.

H εταιρεία Συστήματα Sunlight διαθέτει και δεύτερη μονάδα ανακύκλωσης μολύβδου, που βρίσκεται στην Κομοτηνή. Πρόκειται για την τελευταία σημαντική επένδυση της εταιρείας, ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, η βασική δραστηριότητα της οποίας είναι η ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου-οξέος, και θεωρείται από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη.

Η Sunlight Recycling, 100% θυγατρική της Συστήματα Sunlight, διαθέτει εγκαταστάσεις σε έκταση 42 στρεμμάτων που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή (BIΠΕ) της Κομοτηνής. Η μονάδα διαθέτει δυνατότητα ανακύκλωσης 25.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως.

Τα προληπτικά μέτρα

Κλειστές για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν, μετά την πυρκαγιά σε μονάδα κατασκευής μπαταριών, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης όπως επίσης και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στις τοπικές κοινότητες Ν. Όλβιου, Κρεμαστής, Θαλασσιάς, Αγίου Αθανάσιου, Τοξότες, Εξοχής και Τύμπανου του Δήμου Τοπείρου και στις τοπικές κοινότητες Εύμοιρου και Καλλιθέας του Δήμου Ξάνθης.

Η παραπάνω απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης εντάσσεται στα προληπτικά προστατικά μέτρα των κατοίκων μετά τη χθεσινή πυρκαγιά, που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στη μονάδα κατασκευής μπαταριών στο Νέο Όλβιο Ξάνθης.

Στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστου Μέτιου, οι τοπικές αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν την εφαρμογή προληπτικών προστατευτικών μέτρων για δύο εικοσιτετράωρα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από τη μονάδα κατασκευής κι αυτό λόγω του γεγονότος ότι στο εργοστάσιο που κάηκε υπήρχαν ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά και πλαστικές ύλες, όπως επίσης και πρώτες ύλες για την κατασκευή των μπαταριών.

Στα προληπτικά προστατευτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπεται μεταξύ άλλων: 1) Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό, 2) Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά), 3) Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο και 4) Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Την Παρασκευή αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή μετά τη φωτιά στο εργοστάσιο, ενώ οι τοπικοί φορείς είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί και τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πρόκλησης πανικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ