ΔΕΠΑ: Απο «κόσκινο» η πρόταση για εταιρεία Holding

ΔΕΠΑ: Απο «κόσκινο» η πρόταση για εταιρεία Holding

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση της κοινοπραξίας UBS – Τράπεζας Πειραιώς, που επικράτησε στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου κατά τη διαδικασία πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ.

 

Έτσι, πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα να διεξαχθεί συνάντηση όλων των πλευρών που χειρίζονται την υπόθεση, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ, της ΔΕΠΑ, και του ΥΠΕΝ, ώστε να μπει στη τελική ευθεία η συζήτηση για το τελικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης.

Σαν βάση συζήτησης παραμένει η δέσμευση για πώληση του 65% του μετοχικού της κεφαλαίου. Από εκεί και πέρα όμως και με βάση τα ισοδύναμα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, θα αρχίσει και το τελικό παζάρι με τους θεσμούς. Οπως έχει φανεί από τις μέχρι τώρα διεργασίες, έχουν προταθεί τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σενάρια, με την πλευρά του ΥΠΕΝ και της ΔΕΠΑ να προκρίνουν το μοντέλο της δημιουργίας μιας εταιρείας holding. Εταιρείας που θα μπορεί να εισαχθεί ως ένα ποσοστό στο χρηματιστήριο, και θα απαρτίζεται από τρεις θυγατρικές.

Η πρώτη θα έχει τα δίκτυα και θα μπορεί σε αυτήν να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής μέσω της αγοράς μειοψηφικού ποσοστού. Η δεύτερη θα έχει το εμπορικό σκέλος και θα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί σε πλειοψηφικό όμως ποσοστό. Η τρίτη θα παραμείνει υπό την holding και θα ελέγχει τα μεγάλα ενεργειακά έργα.

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί, και η συμφωνία ΔΕΠΑ- Shell σχετικά με την αποχώρηση της τελευταίας από τις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής. Δίχως να έχουν γίνει και εδώ γνωστές οι λεπτομέρειες, το νούμερο που ακούγεται ότι θα συνοδεύει τη συμφωνία είναι κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, ποσό που αντανακλά τόσο την ευρωστία, όσο και τα διαθέσιμα που βρίσκονται στο ταμείο των δύο εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ