ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα πάνω - κάτω φέρνει το επιτυχημένο ομόλογο

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα πάνω - κάτω φέρνει το επιτυχημένο ομόλογο

Πάνω από δύο φορές καλύφθηκε η έκδοση του επταετούς ομολογιακού δανείου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταγράφοντας πολύ μεγάλη συμμετοχή από μικροαποταμιευτές και ιδιώτες επενδυτές. 

Το ομόλογο του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα θα ανοίξει και το «χορό» για νέες ομολογιακές εκδόσεις, μετά από μια μεγάλη περίοδο που η αγορά αυτή είχε παγώσει. Πλέον, τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν ολοένα και περισσότερο δημοφιλή επενδυτική λύση (παρότι οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένες), καθώς τα επιτόκιά τους είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά των προθεσμιακών καταθέσεων.

 

Να σημειωθεί ότι οι εγγραφές για το ομολογιακό των 120 εκατ. έφτασαν τα 245 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,95% λόγω της μεγάλης ζήτησης. Υπενθυμίζεται πως το εύρος διακύμανσης είχε οριστεί μεταξύ 3,85% έως 4,40%. Οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το καλοκαίρι όταν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε εκδώσει το πρώτο «πράσινο» ομόλογο, είχε σημειωθεί υπερκάλυψη άνω από 2,7 φορές, με τα ποσά που είχαν προσφερθεί να υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα είχαν προσφερθεί ποσά 154,4 εκατ. ευρώ, όταν η εισηγμένη ζητούσε για τις 60.000 ομολογίες, ποσό 60 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο της έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 3,85%.

Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα συγκαταλέγεται μέσα στους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας με πάνω από 5.000 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά πλέον το 1 δισ. ευρώ.Διαθέτει κατασκευαστικό ανεκτέλεστο περίπου 1,8 δισ. ευρώ, έχοντας ηγετική θέση σε σειρά κρίσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως οι υποδομές, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, μεταλλείων αλλά και ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.

Παράλληλα, έχει ισχυρή συμμετοχή σε μεγάλα projects με αιχμή την ενέργεια, τα απορρίμματα, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ μέσω της Τέρνα Ενεργειακή κυριαρχεί στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, όντας ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος ΑΠΕ και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Που θα διατεθούν τα κεφάλαια

Τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν από το ομολογιακό δάνειο, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και την αναχρηματοδότηση δανεισμού.

Πιο αναλυτικά, ποσό 64,6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη μερική προπληρωμή τραπεζικού ομολογιακού δανείου κεφαλαίου ύψους 193,9 εκατ. ευρώ.

Έως 70% του υπολοίπου ποσού για την άμεση ή έμμεση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή/και δανεισμού, ο οποίος κατά τη λήξη του θα μετατραπεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) συμμετοχή σε έργα που πραγματοποιούνται μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρησης, οι οποίες κατά την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου δεν είναι συμβασιοποιημένες.

Έως 20% θα διατεθεί για τη συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τέρνα Λευκόλιθοι στην οποία η Εκδότρια συμμετέχει άμεσα με ποσοστό 51,02% και έμμεσα με ποσοστό 48,98%.

Το υπολειπόμενο ποσό θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή/και δανεισμού, ο οποίος κατά τη λήξη του θα μετατραπεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) επενδύσεων στους λοιπούς τομείς δραστηριοποίησης, είτε σε εξ ολοκλήρου θυγατρικές, είτε σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ