Φως στο τούνελ για το Νεώριο της Σύρου

Αντίστροφη μέτρηση για την αίτηση εξυγίανσης των ναυπηγείων

Φως στο τούνελ για το Νεώριο της Σύρου


 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προσπάθεια για την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης του Νεωρίου Σύρου το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα άλλωστε και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σε 3-4 μήνες θα επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία Νεωρίου.  Ενημέρωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της οριστικής διάσωσης των ναυπηγείων Σύρου με την υπαγωγή τους στο καθεστώς εξυγίανσης που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας. Η διαδικασία αυτή προβλέπει συμφωνία της σημερινής ιδιοκτησίας, ενός νέου επενδυτή και των δανειστών των Ναυπηγείων.

«Μετά από μια δύσκολη προσπάθεια φτάνουμε στο τέλος. Ο επενδυτής έχει βρεθεί» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η συμφωνία με τους δανειστές και τον ιδιοκτήτη έχει ολοκληρωθεί. Και σε λίγες ημέρες θα υποβληθεί στο δικαστήριο για έγκριση. Αυτή η συμφωνία έχει τεθεί υπόψη του σωματείου των εργαζομένων και έχει εξασφαλιστεί η συναίνεσά του. Σε 3 έως 4 μήνες από σήμερα το αργότερο, το θέμα θα έχει κλείσει. Και ο νέος επενδυτής θα εγκατασταθεί στα ναυπηγεία».

Η επιχείρηση, που ανήκει στον Νίκο Ταβουλάρη, σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει χρέη της τάξης των 60 εκατ. ευρώ. Με γνώμονα τη στρατηγική θέση που κατέχουν τα Ναυπηγεία Σύρου στον χώρο του Αιγαίου, η απαξίωση των τελευταίων ετών, η οποία οδήγησε και στην παύση της ουσιαστικής λειτουργίας τους τον Μάρτιο του 2017, κινητοποίησε τους πιστωτές προς εξεύρεση λύσης, με μέριμνα παράλληλα για την κάλυψη του συνόλου των απαιτήσεων των εργαζομένων από τον νέο επενδυτή, την ΟΝΕΧ του κ. Πάνου Ξενοκώστα. Η εταιρεία έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ.

Ως εργαλείο εξυγίανσης αξιοποιείται το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα όπως ισχύει, καθώς και η συμφωνία του απαιτούμενου εκ του νόμου ποσοστού πιστωτών σε ένα βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο τελικώς θα κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο προς επικύρωση.

Ήδη έχουν ήδη εγκριθεί οι οικονομικές καταστάσεις ετών 2015 και 2016 από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, ενώ αναμένεται η έγκριση ισοζυγίου έτους 2017 μετά τη ρύθμιση κάποιων λεπτομερειών που έχουν απομείνει προς διευθέτηση.

Επίσης δόθηκε η δυνατότητα σύνδεσης με τη ΔΕΗ σε εταιρεία ελεγχόμενη από τον νέο επενδυτή, ώστε η τελευταία να προβεί σε άμεσες ενέργειες αποκατάστασης συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σύρου τα οποία κινδύνευαν να υποπέσουν σε αχρησία, εκμηδενίζοντας την αξία τους αλλά και υποβαθμίζοντας την περιοχή με περιβαλλοντική καταστροφή .

Το σωματείο εργαζομένων έχει συμφωνήσει στη διαδικασία εξυγίανσης.

Τα στοιχεία έχουν ήδη αποσταλεί προς επεξεργασία ώστε να εκδοθεί το business plan της εξυγίανσης, το οποίο και θα υποβληθεί στους πιστωτές μέσα στον επόμενο μήνα για έγκριση, ώστε να κατατεθεί η συμφωνία εξυγίανσης στο αρμόδιο δικαστήριο για επικύρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ