Πολύφερνη νύφη τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Οι «μνηστήρες»

Άνοιξε ο δρόμος για πώληση τους

Πολύφερνη νύφη τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Οι «μνηστήρες»

Στο δρόμο της εξυγίανσης μπαίνουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά την έγκριση της εισόδου ειδικού διαχειριστή από το Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Τα Ναυπηγεία εξελίσσονται σε πολύφερνη, αφού ασιάτες, Γερμανοί και Ολλανδοί έχουν δείξει ενδιαφέρον μετά την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης για διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η ειδική εκκαθάριση έχει περιθώριο ολοκλήρωσης έναν χρόνο. Και αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες που θα αφορούν είτε ολόκληρη την περιουσία του εμπορικού σκέλους της ΕΝΑΕ ΑΕ είτε τμηματικά.

Το αμυντικό τμήμα των Ναυπηγείων κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθεί στο καθεστώς της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι οφειλές της ΕΝΑΕ Α.Ε. προς το Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά παράνομες κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το ΔΕΕ ήδη από το 2008.
Το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων παραμένει αδρανές από το 2011, ενώ το αμυντικό λειτουργεί έκτοτε με την ευθύνη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων.


Οι οφειλές της ΕΝΑΕ Α.Ε. προς τους πιστωτές της ανέρχονται προς το μεν Ελληνικό Δημόσιο σε πάνω από 620 εκατ. ευρώ, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι οφειλές στην Τράπεζα Πειραιώς ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ.

Οι οφειλές της ΕΝΑΕ προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν τα 176 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται αποδοχές και άλλες αξιώσεις). Σήμερα, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχουν 650 εργαζόμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ