Ξεκινάει η εκποίηση της Shelman

Το άδοξο φινάλε της εμβληματικής εταιρείας έπειτα από πορεία 50 χρόνων

Ξεκινάει η εκποίηση της Shelman

 Με ελάχιστο τίμημα πώλησης τα 26 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο πρώτος δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη πώληση του εργοστασίου της πτωχευμένης εταιρείας Shelman στο Βασιλικό Χαλκίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ξένα και εγχώρια επενδυτικά σχήματα. Το ακίνητο της υπολογίζεται πως είναι έκτασης 400 περίπου στρεμμάτων με κτίσματα 121 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων ενώ κατά το παρελθόν είχε εκτιμηθεί στα 60 εκατ. ευρώ.


H Shelman ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας που μεσουράνησαν στην Ελλάδα για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Η βιομηχανία ξύλου που ίδρυσε τη δεκαετία του ’60 ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ηλιάδης, αποτελούσε σημείο αναφοράς στον ευρύτερο κλάδο της ξυλείας στην Ελλάδα. Το εμβληματικό λογότυπο της εταιρείας με τον ελέφαντα ήταν σήμα κατατεθέν με διεθνή αναγνώριση στον κλάδο.

Η πενηντάχρονη ιστορία της Shelman, όμως, έληξε άδοξα, παρά την εξαγορά της το 2009 από την εταιρεία Alpha Wood, συμφερόντων των επιχειρηματιών Αδαμόπουλου-Αγοραστού.

Η Shelman διέθετε δύο εργοστάσια σε Χαλκίδα και Κομοτηνή αλλά η μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης για προϊόντα ξυλείας λόγω της καθίζησης της οικοδομής και οι αθρόες εισαγωγές την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Η απόφαση για το κλείσιμο έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα της αποβιομηχάνισης της περιοχής.

Αποτελεί δε την τελευταία πράξη του δράματος που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο στο συγκεκριμένο εργοστάσιο της εταιρείας αλλά συνολικά στον όμιλο της Shelman, η οποία μόλις λίγα χρόνια πριν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς εργοδότες της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ