Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση σε νέο επενδυτή

Μπαίνει ειδικός διαχειριστής

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση σε νέο επενδυτή

 

 

Ανοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομίας το Πρωτοδικείο της Αθήνας ενέκρινε την είσοδο ειδικού διαχειριστή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, αν και απαιτήθηκαν τρεις μήνες για να εκδοθεί η απόφαση, το υπουργείο Οικονομίας και ειδικότερα ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας κέρδισαν μία στρατηγικής σημασίας νίκη προκειμένου να διαμορφώσουν την επόμενη μέρα για τη μεγαλύτερη ναυπηγική μονάδα της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως είχε αναφέρει παλιότερα ο κ. Πιτσιόρλας, ο ειδικός διαχειριστής θα μοιράσει σε δύο μέρη το ναυπηγείο, εμπορικό και στρατιωτικό, και θα προχωρήσει στην εκτίμηση των assets, σε ένα διάστημα 12 μηνών προκειμένου να βγάλει σε διεθνή διαγωνισμό το ναυπηγείο και να βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Σημειώνεται ότι για την πέμπτη δεξαμενή του ναυπηγείου έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον η κινεζική Cosco, ενώ για το στρατιωτικό κομμάτι ο νέος επενδυτής θα πρέπει να προέρχεται από δυτική χώρα - μέλος τους ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την χορήγηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων στα Ναυπηγεία ύψους 567 εκατ. ευρώ και απαίτησε την ανάκτησή τους από την επιχείρηση. Μαζί με τις προσαυξήσεις το ποσό αυτό φθάνει σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τον διαχωρισμό του αμυντικού και εμπορικού σκέλους των ναυπηγείων και στη συνέχεια την τμηματική πώλησή τους σε νέο επενδυτή.
Για την αμυντική δραστηριότητα αναζητείται ειδικό μοντέλο πώλησης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ο νέος επενδυτής πρέπει να είναι από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας ως μέλος της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ