Έρχεται να «ταράξει τα νερά» στην ενέργεια η Μυτιληναίος

Νέα επένδυση 300 εκατ. από την εταιρεία

Έρχεται να «ταράξει τα νερά» στην ενέργεια η Μυτιληναίος

 

Τα πάνω κάτω στην ενεργειακή αγορά φέρνει η απόφαση της "Μυτιληναίος" να επενδύσει στην κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος. Η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας πολύ υψηλής απόδοσης, ισχύος 650MW, με καύσιμο φυσικό αέριο και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας προχωράει η εταιρεία Μυτιληναίος.

Πρόκειται για επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ που δημιουργεί νέο σκηνικό στην ηλεκτρική αγορά της χώρας και θα επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της εταιρείας για την ενεργειακή αγορά και ειδικότερα στη δέσμη τριών πρωτοβουλιών με τις οποίες ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός, ο μεγαλύτερος καταναλωτής υψηλής τάσης και ένας εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών, παρεμβαίνει στην αγορά.

Η πρώτη κίνηση ήταν η πρόταση για την αναβάθμιση της μονάδας Αμυνταίου της ΔΕΗ, η δεύτερη κίνηση είναι η μονάδα που ανακοινώθηκε στους Δελφούς, ενώ το τρίτο βήμα του ενεργειακού σχεδιασμού της εταιρείας θα ανακοινωθεί πριν το καλοκαίρι.

Το συνολικό ποσό των επενδύσεων που θα δαπανήσει για αυτές τις 3 κινήσεις η Μυτιληναίος είναι 1 δις ευρώ. Ας σημειωθεί ότι συμπεριλαμβανομένων των 3 σταθμών ενέργειας σε λειτουργία ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών, η Μυτιληναίος έχει ήδη επενδύσει 1 δις ευρώ. Με τις νέες κινήσεις, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων θα φτάσει, εάν δεν ξεπεράσει, τα 2 δις ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή με τη νέα μονάδα βάσης μοιραία οδηγεί σε ανακατατάξεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς οι υπόλοιπες μονάδες των ιδιωτών και της δημόσιας επιχείρησης θα ακολουθούν της καινούργιας ως προς τις ώρες λειτουργίας και άρα ως προς τα έσοδα που θα αποκομίζουν. Το γεγονός, εκτιμάται στην αγορά ότι δίνει πλεονέκτημα στην τιμολόγηση προϊόντων ηλεκτρικού ρεύματος.


Επιπλέον, η απόφαση αυτή προκαλεί και κλυδωνισμούς στον επικείμενο διεθνή διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ, της Μελίτης στη Φλώρινα και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές επιλογές για μείωση του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων μορφών ενέργειας από την παραγωγή καθώς και την ισχυροποίηση ενός εγχώριου ιδιώτη "παίκτη" δεν αποκλείεται να αναδιπλωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ