Στην αφετηρία για επενδύσεις 300 εκατ. ο ΟΛΠ

Ποιο είναι το master plan

Στην αφετηρία για επενδύσεις 300 εκατ. ο ΟΛΠ

 

Πυρετωδώς ετοιμάζει το master plan ο ΟΛΠ αλλά και το σχέδιο ανάπτυξης λιμένα. Πρόκειται για έργα συνολικής εκτιμώμενης αξίας 300 εκατ. ευρώ και τα σχετικά τεχνικά κείμενα (Master Plan και Σχέδιο Ανάπτυξης του λιμανιού) είναι στο στάδιο τελικής επεξεργασίας από τον ΟΛΠ προκειμένου να ενσωματωθούν στη συνέχεια τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των αρμόδιων κρατικών οργάνων, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης.

Μεταξύ άλλων ο ΟΛΠ δρομολογεί την κατασκευή τουλάχιστον 2 νέων πολυτελών ξενοδοχείων, προχωρά τα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών και υποδοχής γιγαντιαίων φορτηγών πλοίων, αναπτύσσει νέο κέντρο logistics, φέρνει τη νέα μεγάλη δεξαμενή ναυπηγοεπισκευής, σχεδιάζει την κατασκευή πενταόροφου πάρκινγκ ενώ νέα έργα προβλέπονται και για το ήδη αναβαθμισμένο τέρμιναλ κρουαζιέρας.

Το master plan του ΟΛΠ περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από άλλα μεγάλα έργα που αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την όψη αλλά και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες του λιμανιού.
Στο terminal της κρουαζιέρας σχεδιάζεται η κατασκευή τεσσάρων νέων θέσεων κρουαζιερόπλοιων για πλοία μήκους έως 390 μέτρων ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζονται εξετάζεται η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου και εμπορικού κέντρου.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αναμένεται εξάλλου να φτάσει στον Πειραιά η νέα πλωτή δεξαμενή της ναυπηγοεπισκευής ικανή να υποδεχθεί πλοία 80 χιλιάδων τόνων κόστους 23,8 εκατ. ευρώ ενώ ακόμη 6 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για την εγκατάστασή της.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η επένδυση των 136 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου κέντρου logistics στον πρώην χώρο του ΟΔΔΥ.

Ήδη ένα σημαντικό μέρος των έργων αυτών, που φιλοδοξούν να μετατρέψουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς κέντρα θαλάσσιων μεταφορών, έχει δρομολογηθεί και επιταχύνεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως για παράδειγμα οι εργασίες που έχουν γίνει στον προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και θα επιτρέψουν στις αρχές Φεβρουαρίου στο λιμάνι του Πειραιά να υποδεχθεί το μεγαλύτερο πλοίο στην ιστορία του το China Cosco Aries δυναμικότητας 20.000 εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδών .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ