Μόνο 5 στις 100 επιχειρήσεις που κλείνουν, επαναδραστηριοποιούνται
Στην ίδια έκθεση καταγράφεται η υπερχρέωση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων κυρίως προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία η οποία αυξήθηκε σε σχέση με το 2016.
"Η Ελληνική οικονομία μπορεί να γυρίσει σελίδα το 2018. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει κάποιοι να βάλουν πλάτη κι αυτοί είναι οι μικρομεσαίοι και οι έμποροι. Άλλωστε στην κρίση δείξαμε ανθεκτικότητα, έχουμε τεράστια εμπειρία και πείσμα, διαθέτουμε ικανότητα και θέλουμε τη βελτίωση της κατάστασης. Είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε".
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Ελληνικού εμπορίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης στο ελληνικό λιανεμπόριο. Η βασική διαπίστωση, μετά τον έλεγχο ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο κάτω των 200.000 ευρώ, είναι ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2017 κατά 8,7% ενώ και η απασχόληση τονώθηκε με 33.000 νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο.
Ωστόσο στην ίδια έκθεση καταγράφεται η υπερχρέωση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων κυρίως προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία η οποία αυξήθηκε σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία το πρώτο εξάμηνο του 2017 άγγιξαν το 31% από 29% το α' εξάμηνο του 2016, ενώ σταθερά υψηλές παρέμειναν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία 30%.
Η χρηματοδότηση των περισσότερων επιχειρήσεων έγινε είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων (87,7%), είτε μέσω προσωπικών κεφαλαίων του ιδιοκτήτη (52,9%). Το συγκεκριμένο στοιχείο επιβεβαιώνει την αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Σημειώνεται επίσης πως στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το 1/3 των εμπορικών επιχειρήσεων δεν εξυπηρετούσε το δάνειό του όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016 το ποσοστό αυτό ήταν στο ½. Προφανώς αυτή η βελτίωση οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Τράπεζες προχώρησαν σε ρυθμίσεις δανείων το προηγούμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, καταγράφεται οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών αφού ο μέσος κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τις 130.000 ευρώ το 2016 στις 150.000 ευρώ ο 2017.
Με βάση την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ισχυροποίηση της θέσης των Ασιατικών προϊόντων, είτε ως πρώτες ύλες είτε ως τελικό προϊόν, και εξασθένιση της θέσης των ελληνικών προϊόντων.
Δήλωση
«Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι εδώ και φαίνεται ότι η τάση θα συνεχιστεί. Το εμπόριο βλέπει μια προοδευτική αποκατάσταση της σταθερότητας, αλλά ανησυχεί για τη δυναμική της και για το βάθος της. Τα επικίνδυνα πέρασαν αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Ο ίδιος σημείωσε πως «η τριετής περίοδος μετά τα μνημόνια που θα βρισκόμαστε στο πλαίσιο της παρακολούθησης θα πρέπει να είναι και η τελευταία. Δεν θα πρέπει τα τρία μνημόνια να επαναληφθούν με τη μορφή των πλαισίων παρακολούθησης.»
Για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα πρέπει να αποφασιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ενίσχυση των επενδύσεων και της εγχώριας παραγωγής ενώ αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμός ο κ. Κορκίδης, ζήτησε ελαστικότερο πλαίσιο για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων σε αυτόν.
Λουκέτα
Από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι 5 στις 100 επιχειρήσεις που κλείνουν, επαναδραστηριοποιούνται είτε σε άλλη περιοχή είτε με άλλο αντικείμενο. Όπως είπαν στελέχη της ΕΣΕΕ, καταγράφεται μια ισχνή τάση δυναμισμού στο εμπόριο καθώς η κινητικότητα δεν αφορά μόνο σε ανακύκλωση επιχειρηματικών στεγών (εμπορική επιχείρηση ανοίγει στη θέση εμπορικής επιχείρησης) αλλά φαίνεται ότι οι νέες επιχειρήσεις δεν είναι πλέον εστίασης ή παροχής υπηρεσιών όπως ήταν τα τελευταία χρόνια.
Επίσης καταγράφεται η τάση οι νέες επιχειρήσεις να συγκεντρώνονται στα τμήματα των εμπορικών αγορών που υπάρχει ήδη δραστηριότητα, δηλαδή στις πιάτσες. Ενώ ο μεγαλύτερος όγκος της αρνητικής κινητικότητας είναι στις δευτερεύουσες αγορές.