Σήμερα ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

Ποιες αλλαγές έρχονται

Σήμερα ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια


Για σήμερα έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια για όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, προκειμένου να εξορθολογισθεί η τιμή των διοδίων καθώς θα υπάρχει χρέωση ανά χιλιόμετρο. Στόχος είναι η εγκατάσταση τους να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.


Σήμερα οι οδηγοί πληρώνουν μια αναλογική χρέωση που αντιστοιχεί σε 0,062 ευρώ ανά διανυόμενο χιλιόμετρο. Στην ουσία όμως αυτό ισχύει μόνον εφόσον διανύουν ολόκληρη την απόσταση μεταξύ μετωπικών διοδίων, αφού όταν βγαίνουν ή μπαίνουν από ενδιάμεσους, πλευρικούς σταθμούς, επιβαρύνονται με ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής που δεν έχουν κάνει.
Σύμφωνα με την ψηφισθείσα τροπολογία, η χρέωση διοδίων μπορεί να γίνεται: α) ανά χιλιόμετρο χρήσης του δικτύου και β) αναλογικά, ανά χρονική περίοδο χρήσης του δικτύου, ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια κ.α. με την επιφύλαξη του νομικού καθεστώτος που διέπει τις συμβάσεις παραχώρησης.

Τι αλλάζει στην κυκλοφορία των φορτηγών

Με την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών διοδίων θα υπάρχει βινιέτα (κάρτα διοδίων) σε όλες τις εισόδους της Xώρας. Κατά συνέπεια, τα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα θα πληρώνουν διόδια στις εισόδους της χώρας, ώστε τα μην διέρχονται με ανορθόδοξο τρόπο (από παράπλευρα δίκτυα) και να υπάρχουν έσοδα για τη συντήρηση του δικτύου που σήμερα βαραίνει τον Eλληνικό λαό.
Παράλληλα, στην ίδια νομοθετική παρέμβαση θεσπίζεται η απαγόρευση διέλευσης από το παράπλευρο οδικό δίκτυο για οχήματα επαγγελματικής χρήσης, όταν αυτά υπερβαίνουν μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων, με σκοπό την ασφαλή διέλευση των οχημάτων και τη μείωση του μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων, που σήμερα μας κοστίζουν πολλές ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ