Πώς θα «στήσετε» την δική σας τουριστική επιχείρηση

Πώς θα «στήσετε» την δική σας τουριστική επιχείρηση

Έως 28 Μαρτίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Στο πλαίσιο της δράσης θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια ύψους από 25.000 έως 400.000 ευρώ. Το ύψος της επιδότησης μπορεί να ανέλθει στο 50%.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία νέας τουριστικής επιχείρησης από μμε σε συγκεκριμένους τομείς τουριστικής δραστηριότητας του ν. 4276/2014 και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αθλητικός, θαλάσσιος, υπαίθρου).

Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας

Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) οι οποίες μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από τη δράση θα αναφέρονται αναλυτικά σε σχετικό παράρτημα. Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν την ίδρυση και λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων που εντάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες δραστηριοτήτων και υπό την προϋπόθεση τήρησης των περιορισμών, όπου προβλέπονται:

1. Τουριστικά καταλύματα (σύμφωνα με τον ν. 4276/2014).

2. Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.

* Ξενοδοχεία.

Περιορισμοί: Δυναμικότητα από δέκα έως και πενήντα κλίνες. Δυναμικότητα ξενοδοχειακού καταλύματος μεγαλύτερη των πενήντα κλινών, δεν αποτελεί αιτία αποκλεισμού/απόρριψης της πρότασης. Το τμήμα, ωστόσο, του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στη δυναμικότητα άνω των πενήντα κλινών θα χρηματοδοτηθεί με ιδία κεφάλαια.
* Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο Π.Δ. 33/1979.
* Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ).

3. Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

* Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.
Περιορισμοί: Ελάχιστος αριθμός κατοικιών: Τρεις.
* Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα (3 και 4 κλειδιά).

Περιορισμοί: Ελάχιστη δυναμικότητα: Δέκα κλίνες.

Οι ανωτέρω ελάχιστοι περιορισμοί πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου. Μη συμμόρφωση με την ανωτέρω απαίτηση δύναται να επιφέρει ανάκληση της απόφασης ένταξης.

4. Τουριστικά Γραφεία:

* Τουριστικά είναι τα γραφεία κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (Α΄199).
* Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.
* Επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ. εκ.
* Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (ΤΕΟΜ) που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977.
* Ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.

5. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού: Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Παραρτήματος V Επιλέξιμες Δραστηριότητες, ενδεικτικά περιλαμβάνονται:

* Αθλητικός Τουρισμός:
α) στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, γήπεδα γκολφ, μίνι γκολφ, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, ιστιοδρομίες, αετοσανίδα, κολύμβηση και λοιπά θαλάσσια αθλήματα),
β) σε λίμνες - ποτάμια (π.χ. κανόε καγιάκ, ράφτινγκ κ.ά.),
γ) σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/και αστικές και ημιαστικές περιοχές (π.χ. ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αιωροπτερισμός - αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών - δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία κ.ά.).

* Θαλάσσιος τουρισμός: Εκτός πολλών εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων του αθλητικού τουρισμού στη θάλασσα, όπως π.χ. θαλάσσιο σκι, στην ειδική αυτή μορφή τουρισμού περιλαμβάνονται δραστηριότητες αναψυχής που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις (κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής).

* Τουρισμός υπαίθρου:
α) φυσιολατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες «φυσικές» περιοχές με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις για τη φύση οι τουρίστες,
β) τουρισμός παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης (π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών και ορειβατικά καταφύγια),
γ) περιπατητικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου και
δ) περιηγητικός τουρισμός όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο. Η μορφή αυτή συνδέεται και με τον αθλητικό τουρισμό που αναπτύσσεται σε λίμνες - ποτάμια, ορεινές, ημιορεινές, πεδινές και ημιαστικές περιοχές που αναφέρεται ανωτέρω.

* Άλλες ειδικές - εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα π.χ. πάρκα περιπέτειας, πάρκα ομοιωμάτων (miniature parks) κ.ά.

6. Λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού: Ως λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες νοούνται εκείνες που δεν περιέχονται στις παραπάνω κατηγορίες αλλά θα περιγράφονται σε πίνακα σχετικού παραρτήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ