Οι επενδύσεις έρχονται μόνο στα… λόγια

Στις δημόσιες τοποθετήσεις της, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη – Στην πράξη, οι επενδύσεις χάνονται

Οι επενδύσεις έρχονται μόνο στα… λόγια

Το στοίχημα της προσέλκυσης επενδύσεων και μαζί της ουσιαστικής ανάπτυξης  αποδεικνύεται μάταιο, καθώς η κυβέρνηση παρά τις… δηλωμένες  προθέσεις της, δυσκολεύεται να αποδείξει ότι μπορεί να  δημιουργήσει φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ αντίθετα  συστηματικά επιδεικνύει κυνική αδιαφορία για ό,τι θα μπορούσε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τη ρευστότητα στην αγορά.  Το τέλος της επένδυσης στις Σκουριές και οι συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές στα deadlines για το Ελληνικό, είναι δύο ενδεικτικές περιπτώσεις που φανερώνουν ότι οι παραγωγικές επενδύσεις εμποδίζονται… και τελικά τα μόνα funds  που προσέρχονται στην ελληνική αγορά είναι αυτά που αγοράζουν κόκκινα δάνεια και ακίνητα από τις τράπεζες.

Η κυβερνητική αδιαφορία για την αγορά και τις επενδύσεις, αποδεικνύεται από την πολιτική της υψηλής φορολόγησης και τη νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιούργησε η κυβέρνηση την περίοδο 2015-2017 προκειμένου να παρουσιάσει πλεόνασμα, συνεχίζοντας την αφαίμαξη στην αγορά, αποτρέποντας έτσι την ενθάρρυνση επενδύσεων και θέσεων εργασίας. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017 έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας 5,1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σήμερα συνεχίζει να χρωστάει 4,49 δισ. ευρώ, καθώς για κάθε 7,7 ευρώ που πλήρωνε, δημιουργούσε νέα χρέη 10 ευρώ και συνεχίζει να αναβάλει τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο 2018.

Την ίδια στιγμή ο τραπεζικός τομέας παραμένει, υπό το βάρος των NPL αδύναμος να στηρίξει την ιδιωτική οικονομία, ενώ το σημαντικότερο η εμπιστοσύνη στην βούληση να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα στην πράξη, δεν έχει κερδηθεί. Ο Aziz Francis, Managing director της Brook Lane Capital εξηγώντας τους λόγους που αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές σημείωσε για την αδυναμία του εγχώριου επιχειρείν να εξασφαλίσει ρευστότητα και αν επενδύσει, προσελκύοντας και ξένους επενδυτές ενώ τόνισε ότι ο φόβος του Grexit δεν έχει εκλείψει για τους ξένους επενδυτές, γιατί παρότι αυτό έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, οι μεγάλοι επενδυτές δεν πείθονται και δεν ρισκάρουν να τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα.

Έτσι ακόμη και το Ελληνικό που στηρίζεται από τον Πρωθυπουργό, δεν προχωρά , η Κασσιόπη και η Αφάντου κόλλησε , η Pepsico-ΗΒΗ που έκλεισε το εργοστάσιο των Οινοφύτων, το εργοστάσιο της BSH Hellas (πρώην Πίτσος) στου Ρέντη και η Froneri Hellas, διέκοψαν τη λειτουργία του εργοστασίου τους ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «δραπετεύουν» προς τις πιο φιλικές γειτονικές χώρες.

Eldorado Gold : Ανεστάλη η επένδυση

Το 2017 τελειώνει με τη μεγάλη επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές να έχει ανασταλεί με αποτέλεσμα 540 εργαζόμενοι να οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας και σήμερα να βρίσκονται σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι στις Σκουριές θα περιοριστεί στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν προχωρά στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που αφορά το εργοστάσιο στις Σκουριές, όπως και για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την μετακίνηση των αρχαιοτήτων από την περιοχή.

Η χορήγηση των συγκεκριμένων αδειών δεν σχετίζεται, σύμφωνα με την εταιρεία, με τη διαδικασία της διαιτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία έχει ως αντικείμενο το είδος της μεθόδου μεταλλουργίας που θα εφαρμοστεί, όπως κι αν η προτεινόμενη μέθοδος (flash melting) συνάδει με την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Εξάλλου, η διαιτησία, αποτελεί μία χρονοβόρο διαδικασία ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή της είναι αβέβαιο εάν θα επιτρέψει να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επένδυση, όπως κι αν θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Lamda: Εν αναμονή …μονίμως

Τα τελευταία δύο χρόνια η επένδυση στο Ελληνικό βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με τα εμπόδια να διαδέχονται το ένα το άλλο και τις προθεσμίες να μετατίθενται διαρκώς. Το αποτέλεσμα είναι το Ελληνικό να βρίσκεται για 14χρόνια στην ίδια κατάσταση και να μην έχει ολοκληρωθεί παρά μόνο η πρώτη από τις 10 προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου επικεφαλής της Lamda επεσήμανε ότι «το περιβάλλον στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από Renewable Deadlines, προθεσμίες που μετατίθενται διαιωνίζοντας καθυστερήσεις». «Η οικονομία όμως», τόνισε, «δεν μπορεί να αναπτυχθεί από μόνη της χρειάζεται εξωστρέφεια, και αυτή της την εξασφαλίζει η ρευστότητα που μπορεί να έρθει από το εξωτερικό, από επενδύσεις, τουρισμό ή εξαγωγές». Το Ελληνικό, όταν ολοκληρωθεί θα έχει μεγάλη συμβολή στην ελληνική οικονομία με 2,4% συνεισφορά στο ΑΕΠ, 75.000 θέσεις εργασίας, 8 δις. άμεσες ξένες επενδύσεις και 14 δις. έσοδα στο κράτος (φόροι και εισφορές) ενώ το κυριότερο είναι ότι θα ενισχύσει κατά 1 εκ. τουρίστες τον τουρισμό στην Αθήνα.

Μ.Πρωτονοταρίου

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ