Στο κέντρο μεγάλης αλλαγής η Παπαστράτος

Στο κέντρο μεγάλης αλλαγής η Παπαστράτος

Η Παπαστράτος μετατρέπει το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής των ράβδων καπνού για το IQOS και θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προστεθούν στις περισσότερες από 250 θέσεις που δημιούργησε για την προώθηση και κυκλοφορία του IQOS στην ελληνική αγορά.

Στο κέντρο μιας μεγάλης αλλαγής, που θα έχει σημαντική επιρροή στην υγεία του πληθυσμού που καπνίζει, βρίσκεται η εταιρεία Παπαστράτος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Χαρπαντίδης, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους. Η εταιρεία ολοκληρώνει μια σημαντική επένδυση και μετά από εννέα σχεδόν δεκαετίες σταματά να παράγει τσιγάρα περνώντας στην παραγωγή μιας νέας γενιάς καινοτόμων καπνικών προϊόντων.

Η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία υλοποίησης επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Η Παπαστράτος μετατρέπει το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής των ράβδων καπνού για το IQOS και θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προστεθούν στις περισσότερες από 250 θέσεις που δημιούργησε για την προώθηση και κυκλοφορία του IQOS στην ελληνική αγορά.

Η εμπορική παραγωγή των ράβδων καπνού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018 στο εργοστάσιο της εταιρείας Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο και θα εξάγονται σε περισσότερες από 30 αγορές όλου του κόσμου. Η δυναμικότητα της παραγωγής ανέρχεται σε 20 δισ. ράβδους καπνού ετησίως.
Σύμφωνα με τον κ. Ιάκωβο Καργαρώτο, Αντιπρόεδρο της εταιρείας Παπαστράτος το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην αγορά το IQOS έχει αποκτήσει φανατικό κοινό το οποίο αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ήδη το μερίδιό του στην Αθήνα έχει ξεπεράσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, το 2%.

Ο στόχος είναι να αντικαταστήσει πλήρως τα συμβατικά τσιγάρα το συντομότερο δυνατόν. Παρουσία έχει ήδη σε όλη σχεδόν την Ελλάδα με αποκλειστικά καταστήματα IQOS, μέσω του δικτύου καταστημάτων Public αλλά με ένα online κατάστημα.
Αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς ο κ. Καργαρώτος τόνισε ότι η πτώση της νόμιμης αγοράς του τσιγάρου στο εντεκάμηνο εφέτος ανέρχεται σε 11- 12%. Επίσης, σημείωσε ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, η συνολική μείωση της νόμιμης αγοράς τσιγάρου ξεπερνά το 50%. Σημειώνεται ότι μέσα στα οκτώ χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν γίνει εννέα αλλαγές φορολογίας και ΦΠΑ.

Το 2017 η εκτίμηση για τα έσοδα από τα καπνικά είναι ότι θα υστερήσουν κατά μισό δισεκατομμύριο σε σχέση με πέρυσι που ήταν 3,2 δισ. ευρώ. Μέρος της απώλειας αιτιολογείται από την αποθεματοποίηση που έκαναν πέρυσι οι εταιρείες ενόψει της αλλαγής φόρου από 1η Ιανουαρίου αλλά επίσης ένα μεγάλο μέρος της απώλειας είναι επειδή αυξήθηκαν οι τιμές πάρα πολύ και η νόμιμη αγορά έπεσε δραματικά.

Σήμερα η Παπαστράτος εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς, ενώ η συνεισφορά της στα κρατικά ταμεία κυμαίνεται στο 1,0 δισ. ευρώ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ) ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, από το 2012 η Παπαστράτος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι το παράνομο εμπόριο πλήττει τα δημόσια έσοδα – περισσότερο από 600 εκατ. ευρώ χάνονται τον χρόνο - αλλά και όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα – τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει το 1/3 των σημείων της μικρής λιανικής (περίπτερα και ψιλικά). Η Παπαστράτος από το 2012 έχει καταθέσει προτάσεις και έχει δαπανήσει περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ σε ενέργειες υποστήριξης (παροχή εξοπλισμού και τεχνογνωσίας) της Πολιτείας και των διωκτικών Αρχών στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών με καμπάνιες επικοινωνίας.

Αναφορικά με το IQOS αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν θερμαίνει χωρίς να καίει, το υψηλής ποιότητας χαρμάνι καπνού, σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας, ώστε να δημιουργείται μια πραγματική καπνιστική εμπειρία στους καπνιστές, χωρίς ο καπνός να καίγεται. Η συγκεκριμένη, μοναδική στο είδος της, τεχνολογία αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της Philip Morris International (PMI) στην Ελβετία. Το IQOS κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες και έως το τέλος του 2017 αναμένεται να κυκλοφορεί σε 30-35 χώρες.

Η PMI κατέθεσε τον προηγούμενο Δεκέμβριο αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αδειοδότηση του IQOS ως προϊόν μειωμένου κινδύνου, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Η αίτηση συνοδεύεται από ενδελεχή επιστημονικά δεδομένα, η αξιολόγηση των οποίων και η απόφαση επί της αίτησης αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Philip Morris International έχει δεσμευτεί να αναπτύξει προϊόντα μειωμένου κινδύνου εδώ και μία δεκαετία και από το 2008 έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου από καινοτόμα προϊόντα που έχουν σκοπό να αναπαράγουν τις αισθητηριακές και γευστικές ιδιότητες του τσιγάρου, παράγοντας ένα αερόλυμα που θα είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερό από τον καπνό του τσιγάρου.
Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία έχει κατοχυρώσει πάνω από 1800 πατέντες και έχει καταθέσει αιτήσεις για ακόμη 4000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την εξέλιξη νέων δυνητικά μειωμένου κινδύνου προϊόντων. Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μειωμένου κινδύνου της PMI, αυτό περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες προϊόντων που στοχεύουν να καλύψουν διαφορετικές προτιμήσεις των ενήλικων καπνιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ