Οι επενδυτές, η διάσωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ο Πιτσιόρλας

Την Παρασκευή κρίνεται το μέλλον τους

Οι επενδυτές, η διάσωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ο Πιτσιόρλας

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής, όπως αποτυπώνεται στη νέα κινητικότητα γύρω από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος από την κινεζική COSCO, η οποία δεν έχει κρύψει ότι κοιτάζει το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Την ερχόμενη Παρασκευή στις 17 Νοεμβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κρίνεται το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά την αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα, που θα οδηγήσει στην αλλαγή της διοίκησης, με δεδομένο ότι η σημερινή ιδιοκτησία έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει τα ναυπηγεία από το 2012 και δεν έχει φέρει –ούτε δείχνει διάθεση να φέρει– κεφάλαια.

Επιδίωξη του Δημοσίου είναι να ανακτηθούν οι κρατικές ενισχύσεις που έχουν κριθεί παράνομες, ύψους 566 εκατ. ευρώ, καθώς δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο και, εάν δεν καταβληθούν μέχρι τέλος του έτους τα ποσά, τότε αναμένεται καταδίκη της χώρας από το ευρωδικαστήριο.

Ήδη, πάντως, για το εμπορικό κομμάτι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την πλευρά του ΟΛΠ και της COSCO, οι οποίοι έχουν φιλόδοξα πλάνα για να δημιουργήσουν πέριξ του Πειραιά ένα μεγάλο επισκευαστικό κέντρο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, εκμεταλλευόμενο και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τα προβλήματα σε γειτονικούς ανταγωνιστές.

Για τα ναυπηγεία ο υφυπουργός Οικονομίας, μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι «η διαδικασία αυτή είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και απειλείται με εφάπαξ πρόστιμο και με ημερήσιο για όσο καθυστερεί την ανάκτηση των επιδοτήσεων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώχευση».

Ο κ. Πιτσιόρλας έριξε την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ναυπηγεία στη διοίκηση Σαφά, που δεν έχει υποβάλλει ισολογισμούς τα τελευταία 4 χρόνια και συμπλήρωσε ότι εάν το Πρωτοδικείο κρίνει θετικά την υπαγωγή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, θα διοριστεί ο προτεινόμενος ειδικός διαχειριστής που θα προχωρήσει σε απογραφή και μετά στη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού ή επιμέρους λειτουργικών κλάδων. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, η καταδίκη και η πτώχευση θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας έκανε γνωστό πως η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά χρωστά συνολικά στους εργαζόμενους 155 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ