Η αναδιάρθρωση και το restart της Frigoglass

Οι στόχοι της διοίκησης της εταιρείας

Η αναδιάρθρωση και το restart της Frigoglass

Σχεδόν δύο χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί ένα από τα πιο σύνθετα εγχειρήματα ανακεφαλαιοποίησης ελληνικής εταιρείας Frigoglass.

Η διαδικασία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την αναδιάρθρωση δανεισμού 251 εκατ. ευρώ, τη χορήγηση νέου δανεισμού και την υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου. Τον Απρίλιο υπεγράφη η δεσμευτική συμφωνία για τους δεσμευτικούς όρους της αναδιάρθρωσης του δανεισμού του ομίλου.

Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης για την οποία απαιτήθηκε εργώδης προσπάθεια, οδήγησε σε σημαντική μείωση του δανεισμού (κατά περίπου 138 εκατ. ευρώ) και του χρηματοοικονομικού κόστους του ομίλου, βελτίωσε τη ρευστότητα μέσω εισφοράς νέων κεφαλαίων (κατά 70 εκατ. ευρώ) και παρέτεινε τη λήξη των δανειακών συμβάσεων, κατά περίπου 4,5 έτη.

Ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση ο δανεισμός της Frigoglass παραμένει υψηλός, ωστόσο παίρνει σημαντική ανάσα από τα δάνεια 384 εκατ. ευρώ που βάρυναν τον όμιλο στο τέλος του 2016.

Η διοίκηση της Frigoglass επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα προκειμένου να ανακτηθεί η δυναμική του ομίλου.

Ήδη «τρέχει» ένα Business plan που έχει ως κύρια και βασική προτεραιότητα τη βελτίωση της αποδοτικότητας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της μακροπρόθεσμης κερδοφορίας και τη δημιουργία ταμειακών ροών.

Ενδεικτικά να τονιστεί ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις με στόχο τη λειτουργική και παραγωγική «ευθυγράμμιση» του ομίλου. Προ τριετίας διεκόπη η παραγωγή στη μονάδα της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, ακολούθησε η ενσωμάτωση του όγκου παραγωγής του εργοστασίου στο Σιλιβρί της Τουρκίας, στη μονάδα της Τιμισοάρα στη Ρουμανία, ενώ διεκόπη η παραγωγική δραστηριότητα στην Κίνα. Πλέον, το εργοστάσιο στην Ρουμανία, κοντά στην Τιμισοάρα, αποτελεί σήμερα την παραγωγική «ναυαρχίδα» της Frigoglass.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ