Τα σχήματα για τη «Γραμμή 4» του μετρό

Στα «σκαριά» και νέος σταθμός - Ο διαγωνισμός

Τα σχήματα για τη «Γραμμή 4» του μετρό

Σε σημαντικό έργο για όποιον κατασκευαστικό όμιλο κατορθώσει να επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό αναμένεται να εξελιχθεί η κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του μετρό.

Την ώρα, λοιπόν, που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη νέα γραμμή 4 η Αττικό Μέτρο θα προσθέσει ακόμη έναν σταθμό που θα συνδέει το Γαλάτσι με το Γουδί. Η νέα γραμμή, που αναμένεται να είναι στην διάθεση του κοινού το 2025, θα έχει τελικώς 15 και όχι 14 σταθμούς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα έργα θα ξεκινήσουν από τον περιοχή του Γαλατσίου (Άλσος Βεΐκου) και διαμέσου της Κυψέλης, του Γκύζη, των Εξαρχείων και του Κολωνακίου το μετρό θα φθάνει στο ιστορικό κέντρο και θα πηγαίνει προς την Καισαριανή για Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδί.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετείχαν τέσσερις κοινοπραξίες. Ο όμιλος Ακτωρ συμμετέχει με τις Ansaldobreda και την ιαπωνική Hitachi, η ΤΕΡΝΑ με τις VINCI και τη Siemens, ο όμιλος J&P Αβαξ με τις Ghella και Alstom και ο όμιλος Μυτιληναίου με τις FCC και Archirodon.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα γραμμή, η οποία θα συνδέσει το Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι με το Γουδί, είναι σχεδιασμένη για να εξυπηρετήσει ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες και επιβαρυμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, οι οποίες δεν διαθέτουν σήμερα πρόσβαση στο μετρό, όπως η Κυψέλη, το Γαλάτσι, τα Ιλίσια, η Καισαριανή και του Ζωγράφου.

Παράλληλα, θα εξυπηρετήσει και νοσοκομεία όπως το Παίδων και το Λαϊκό, αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως η Πανεπιστημιούπολη και το Πολυτεχνείο. Θα εξυπηρετεί καθημερινά 220.000 κατοίκους και σε πλήρη ανάπτυξη (με τους υπόλοιπους σταθμούς) 310.000.

Η γραμμή 4 θα συνδέεται με τις ήδη υφιστάμενες υποδομές του Αττικό Μετρό στους σταθμούς Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2019 και έως το 2025 το έργο θα παραδοθεί στο κοινό. Μετά τα εγκαίνια της νέας γραμμής η Αθήνα θα μετρά συνολικά 79 σταθμούς.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ και οι 14 γνωστοί σταθμοί που θα κατασκευαστούν είναι οι εξής:
1. Άλσος Βεΐκου, στη διασταύρωση Βεΐκου και Τραλλέων
2. Γαλάτσι, στη διασταύρωση Γαλατσίου και Βεΐκου
3. Κυψέλη, στην πλατεία Κυψέλης
4. Δικαστήρια, στη διασταύρωση Ευελπίδων και Μοστοξύδη
5. Αλεξάνδρας, στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη
6. Εξάρχεια, στην πλατεία Εξαρχείων
7. Ακαδημία, στη διασταύρωση Ακαδημίας και Σίνα
8. Κολωνάκι, στην πλατεία Κολωνακίου
9. Ευαγγελισμός, στη διασταύρωση Βασ. Σοφίας, Ριζάρη και Βασ. Κωνσταντίνου,
10. Καισαριανή, στη διασταύρωση Υμηττού και Εθνικής Αντιστάσεως
11. Νήαρ Ίστ, στην περιοχή του αθλητικού κέντρου/γηπέδων «Νήαρ Ήστ».
12. Ιλίσια, στην πλατεία Κύπρου
13. Ζωγράφου, στην Πλατεία Γαρδένια
14. Γουδί, στην Πλατεία Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ