Το who is who των επενδυτών του ΔΕΣΦΑ

Από Ευρώπη, Αμερική και Κατάρ εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εταιρεία

Το who is who των επενδυτών του ΔΕΣΦΑ

Επενδυτές από Ευρώπη, Αμερική και Κατάρ εκδήλωσαν και επισήμως το ενδιαφέρον τους για το 66% του ΔΕΣΦΑ (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ), κάτι που ωστόσο δεν προδικάζει τη συμμετοχή τους και στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Yπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ το 2013 από τους πέντε αρχικά ενδιαφερόμενους (με μη δεσμευτικές προσφορές), τελικά στη φάση των δεσμευτικών προσφορών προσήλθε μόνο μια εταιρεία, η Socar.

 

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Το προφίλ

* Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited: Είναι εταιρεία που ειδικεύεται σε επενδύσεις δικτύων στην Ευρώπη, με έδρα το Λονδίνο. Η εταιρεία ανήκει στον όμιλο Macquarie που έχει παρουσία στο asset management, τα χρηματοοικονομικά και τις επενδύσεις ενώ είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

* Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie (κοινοπραξία εταιρειών από Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία): Η Snam είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Ιταλίας και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη. H Enagas είναι η εταιρεία συμμετοχών που δραστηριοποιείται στις υποδομές φυσικού αερίου στην Ισπανία. Η Fluxys είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου του Βελγίου ενώ η Gasunie διαχειρίζεται το ολλανδικό σύστημα

* Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. (κοινοπραξία εταιρειών από Γαλλία και Ρουμανία): Είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Ρουμανίας ενώ η GRTgaz SΑ είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου στη Γαλλία .

* Regasificadora del Noroeste S.A. (Ισπανική Εταιρεία): Είναι ισπανική εταιρεία που είναι πιστοποιημένος διαχειριστής φυσικού αερίου από το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας της Ισπανίας, που διαχειρίζεται LNG Terminal στην Ισπανία (Mugardos LNG terminal), καθώς επίσης και το δίκτυο φυσικού αερίου στα βορειοδυτικά της χώρας

* Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (εταιρεία με έδρα τον Καναδά): Δραστηριοποιείται στις τεχνολογικές υπηρεσίες σε σχέση με καλώδια, οπτικές ίνες, αγωγούς κλπ.

* Powerglobe LLC (εταιρεία από το Κατάρ): Πρόκειται για ενεργειακή εταιρεία καταριανών συμφερόντων με έδρα το Dubai που δραστηριοποιείται στην αγορά του φυσικού αερίου

Αναλυτές εκτιμούν ότι το τίμημα θα κινηθεί υψηλότερα από τα 400 εκατ ευρώ που είχε προσφέρει η αζέρικη SOCAR κατά τον πρώτο διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, η ιταλική Banca Imi έχει υπολογίσει ότι ο ΔΕΣΦΑ αποτιμάται σε 900 εκατ ευρώ, και επομένως αφαιρώντας τον καθαρό δανεισμό της εταιρείας, το 66% αντιστοιχεί σε 494 περίπου εκατ. ευρώ.

Το δεσμευτικό ενδιαφέρον των επενδυτών, ωστόσο, θα κριθεί από τις διασφαλίσεις που θα δεχτούν το επόμενο διάστημα για τους όρους για τη μελλοντική λειτουργία του ΔΕΣΦΑ, ώστε να έχουν σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για την επένδυσή τους σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ετσι οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν τον λεπτομερή καθορισμό των εσόδων ανά έτος και τη χρονική διάρκεια της αναθεώρησης των τιμολογίων, που επίκειται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ