Ο όμιλος Μυτιληναίου, η πιστωτική γραμμή και οι επενδύσεις των 400 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος Μυτιληναίου, η πιστωτική γραμμή και οι επενδύσεις των 400 εκατ. ευρώ
Μια μεγάλη επένδυση της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, ένα εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες, θα είναι η πρώτη κίνηση στην «νέα εποχή» στην οποία εισέρχεται ο όμιλος Μυτιληναίου. Το σχέδιο, στις βασικές του γραμμές, ξεδιπλώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης όπου ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέλυσε και το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του δανεισμού μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου «το οποίο θα έχει το μεγαλύτερο ύψος και με το μικρότερο επιτόκιο στα ελληνικά χρονικά»

Για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής έκανε λόγο χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη γενική συνέλευση του ομίλου, η οποία ενέκρινε την απορρόφηση των ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Protergia και Protergia Θερμοηλεκτρική. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ομίλου σκιαγράφησε τις πρώτες επιχειρηματικές κινήσεις που ετοιμάζονται γι’ αυτή τη νέα εποχή, ανακοινώνοντας πως μέσα στον Ιούνιο θα εκδοθεί ομολογιακό δάνειο για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του ομίλου, «το οποίο θα έχει το μεγαλύτερο ύψος και με το μικρότερο επιτόκιο στα ελληνικά χρονικά» όπως ανέφερε.

Πιστωτική γραμμή 1,4 δισ. ευρώ

Συμμετοχή στο δάνειο θα έχει και η EBRD, με 50 εκατ. ευρώ, ενώ με την έκδοσή του ο όμιλος θα μειώσει το χρηματοδοτικό του κόστος. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος, με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ξεκλειδωθεί ανοικτή πιστωτική γραμμή δανεισμού 1,4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Αν και ο κ. Μυτιληναίος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ομολογιακό δάνειο, σύμφωνα με πηγές αναμένεται να κινηθεί στα 250-300 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά το επιτόκιο επιδιώκεται να είναι μικρότερο από 4%. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν ως «δύναμη πυρός» για νέες επενδύσεις. «Είμαστε έτοιμοι για μεγάλο άλμα», σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας πως ο όμιλος θα μπορεί να διεκδικήσει οποιονδήποτε στόχο στην Ελλάδα, αλλά και τους περισσότερους διεθνώς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Νέο εργοστάσιο στα Άσπρα Σπίτια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επένδυση που δρομολογείται αφορά την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου αλουμίνας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, για την επιπλέον παραγωγή 1 εκατ. τόνων, παράλληλα με τους 820.000 χιλιάδες που παράγονται σήμερα. Το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων αναμένεται να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα θα είναι έτοιμη σε 18 μήνες από τη στιγμή που θα δοθεί «πράσινο φως» στην επένδυση, δημιουργώντας περίπου 300 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, στόχος του ομίλου είναι να αναβαθμίσει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις για την παραγωγή αλουμινίου, αυξάνοντας την ετήσια δυναμικότητα στους 250.000 τόνους, από 190.000 που είναι σήμερα. Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η ΜΕΤΚΑ στην Αφρική

Επίσης, στο σχέδιά του εντάσσεται και η ενίσχυση της παρουσίας της ΜΕΤΚΑ στην Αφρική. Στη γενική συνέλευση ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως ο όμιλος είναι έτοιμος εν όψει των ιδιωτικοποιήσεων που δρομολογούνται από την κυβέρνηση, στους τομείς που αυτός δραστηριοποιείται. «Ωστόσο, δεν πρόκειται να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον για κάποια ιδιωτικοποίηση αν δεν έχει ήδη προκηρυχθεί η σχετική διαδικασία και δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι» πρόσθεσε. Σύμφωνα με πηγές, υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την ιδιωτικοποίηση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιες μονάδες θα περιληφθούν στην πώληση. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για την εξαγορά πελατολογίου από τη ΔΕΗ, αν και δίνουν λιγότερες πιθανότητες. Και πάλι όμως, όπως αναφέρουν, η τελική απόφαση θα κριθεί από τους όρους της διαδικασίας, όπως και από το «μίγμα» των πελατών που θα θελήσει να εκχωρήσει η ΔΕΗ. Αντίθετα, όπως συμπληρώνουν, η ΛΑΡΚΟ δεν ανήκει πλέον στις προτεραιότητες του ομίλου

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ