Ώρα αποφάσεων για Νηρέα - Σελόντα

Ώρα αποφάσεων για Νηρέα - Σελόντα
Στην πώληση των Νηρεύς και Σελόντα θα προχωρήσουν, όπως όλα δείχνουν, οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες αποτελούν τους βασικούς μετόχους και την ίδια στιγμή τους μεγαλύτερους πιστωτές των δύο ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας, μετά τη μερική μετοχοποίηση χρέους του 2015.

Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσουν προσεχώς και τυπικά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 82,11% του μετοχικού κεφαλαίου της Σελόντα και του 75,9% της Νηρεύς.

Στόχος είναι έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2018 Νηρεύς και Σελόντα να έχουν περάσει στα χέρια των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα τέλη του 2016 οι δύο εταιρείες είχαν καθαρό δανεισμό περίπου 340 εκατ. ευρώ με αθροιστικά EBITDA προ αποτίμησης αποθεμάτων στα 42 εκατ. ευρώ.

Πρόθεση των τραπεζών είναι η δομή του διαγωνισμού να είναι τέτοια που να τους επιτρέψει να λάβουν μέρος ενδεχόμενης μελλοντικής υπεραξίας. Με τον παραπάνω τρόπο οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν αφενός την απομόχλευση του ισολογισμού τους και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφετέρου ότι θα λάβουν υπερτίμημα, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πώλησαν νωρίς ή ακόμα και σε κακό timing.

Πέραν της KKR υπάρχουν έξι τουλάχιστον private equity funds και ένας μεγάλος ανταγωνιστής των Νηρεύς και Σελόντα, που έχουν μέχρι τώρα εκδηλώσει στις τράπεζες ενδιαφέρον για την απόκτηση του ενός ή και των δύο ομίλων ιχθυοκαλλιεργειών.

Η AMERRA Capital Management, μετά την απόκτηση της Ανδρομέδα, θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο, ενώ διαθέτει το πλεονέκτημα έτοιμου management team (σ.σ. της Ανδρομέδα), που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και της παραγωγής στην Ελλάδα.

Η H.I.G Capital, μετά την εξαγορά της Μ. Ι Μαΐλλης, ενδιαφέρεται να επενδύσει και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Το ισχυρό της ενδιαφέρον πιστοποιείται από τις συχνές επισκέψεις στελεχών της στην Αθήνα και τη διενέργεια συναντήσεων με τράπεζες, αλλά και με παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

Άλλος ένας παλιός γνώριμος της αγοράς, η Rhone Capital (σ.σ. S&B, Χρυσός Οδηγός), έχει επίσης εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον, ενώ τις δύο περιπτώσεις κοιτάζει σοβαρά και η Oaktree. Αρχικό ενδιαφέρον υπάρχει και από τις Fortress και Lone Star.

Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από ανταγωνιστές, όπως ο τουρκικός όμιλος Kilic, στελέχη του οποίου βρέθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με στελέχη τραπεζών αλλά και με εκπροσώπους private equity funds για τη σύμπηξη κοινοπρακτικού σχήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ