Οι επιχειρηματίες που "έμπλεξαν" με το ποδόσφαιρο του Βορρά

Οι επιχειρηματίες που "έμπλεξαν" με το ποδόσφαιρο του Βορρά
Ο συνδυασμός των μπίζνες και του ποδοσφαίρου είναι ένα μοτίβο που «φοριέται» πολύ στη Βόρεια Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, και επανέρχεται στη «μόδα» μετά την ενεργοποίηση του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος βρέθηκε εκ νέου στην επικαιρότητα μετά τις τελευταίες επενδυτικές του κινήσεις. Όμως πριν από αυτόν, κι άλλοι επιχειρηματίες ταυτίστηκαν με μεγάλους αθλητικούς συλλόγους, απασχολώντας ταυτόχρονα την επικαιρότητα με τις επιχειρηματικές τους κινήσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ. Σ’ αυτό το παλμαρέ, πρώτος φιγουράρει ο Γιώργος Μπατατούδης που επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, την οποία απέκτησε το 1996, όντας ακόμη οικονομικά ισχυρός. Γνωστός στους επιχειρηματικούς κύκλους ήταν κυρίως για την κατασκευαστική δραστηριότητά του, μέσω της Εργάς, η οποία ιδρύθηκε το 1976, ενώ το 1994 μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα «κανόνια», καθώς στο τέλος της δεκαετίας βρέθηκε σε τραγική οικονομική θέση. Ενα άλλο «κουφάρι» ήταν αυτό που παραδόξως έδωσε νέα πνοή στον κ. Μπατατούδη επαναφέροντάς τον δυναμικά στο επιχειρηματικό προσκήνιο: H Νηματεμπορική. Πριν από την άνθηση του χρηματιστηρίου ο κ. Μπατατούδης αγόρασε την ασήμαντη εμπορική εταιρεία Νηματεμπορική, και επιχείρησε να βάλει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο Χρηματιστήριο Αθηνών συγχωνεύοντάς την με τη Νηματεμπορική. Το σχέδιο δεν προχώρησε ωστόσο ο κ. Μπατατούδης προχώρησε σε νέο σχέδιο επέκτασης στα ΜΜΕ και τις νέες τεχνολογίες. Η εισηγμένη Οίνων & Οινοπνευμάτων, που διαπραγματευόταν στο X.A. από το 1906, βρισκόταν σε πλήρη παρακμή και στα πρόθυρα χρεοκοπίας. O κ. Μπατατούδης τη συγχώνευσε με την Εργα Ελλάδος και τελικά την μετονόμασε σε Ιντερσατ, η οποία το 2001 εξασφάλισε τη δεύτερη άδεια ψηφιακής τηλεόρασης δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες. Το 2009 ωστόσο τοΤριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκηςτου επέβαλε κάθειρξηδέκα ετών χωρίς αναστολή, για την υπόθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αλλά και για τις υπόλοιπες ύποπτες επιχειρηματικές του δραστηριότητες και κυρίως αυτές που σχετίζονταν με την εταιρεία Ιντερσάτ. Η δίκη έγινε χωρίς την παρουσία του ίδιου. Συνελήφθη το 2010 ευρισκόμενος στηΛιβύη, όπου εργαζόταν ως μηχανικός, υπό την προστασία του καθεστώτος Καντάφι. Τελικά ουδέποτε εξέτισε την ποινή του, παρά την έκδοσή του στη χώρα. Κατάφερε να πετύχει αναστολή εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ. Το πέρασμα τα αθλητικά σωματεία έκανε ωστόσο και ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Ο ιδρυτής του ασφαλιστικού κολοσσού Interamerican, της DEMCO και ιδιοκτήτης του Alpha. Ο επιχειρηματίας τον Μάιο του 2001 πούλησε στην Eureko BV,το 54,38% των μετοχών τηςInteramericanέναντι του αστρονομικού ποσού των 333 δισ. δραχμών. Το 2008 πούλησε στους Γερμανούς το 66,6% των μετοχών του Alpha έναντι 125,7 εκατομμυρίων ευρώ. Χρόνια πριν, πούλησε την Interbank που στη συνέχεια μετονομάζεται σε Eurobank στην οικογένεια Λάτση. Ωστόσο, στην ποδοσφαιρική και μπασκετική ομάδα του Άρη, δεν «σκόραρε». Αν και επένδυσε πολλά δισεκατομμύρια δραχμές μέσα στην μια τριετία 1998-2001, δεν κατάφερε να επιδείξει επιτυχίες.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Το πέρασμα του από τα ποδοσφαιρικά της Βόρειας Ελλάδας έκανε και ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, οποίος απέκτησε το 2000 τον έλεγχο της ομάδας του Ηρακλή, από τη διοίκηση του οποίου θα απεμπλακεί λίγα χρόνια μετά. Την ίδια χρονιά είχε αποκτήσει και τον έλεγχο της ΕΛΒΟ (η οποία ωστόσο επέστρεψε στον έλεγχο του δημοσίου το 2011). Πάντως ο Ευαγ. Μυτιληναίος συνέχισε να στηρίζει την ομάδα του Ηρακλή και ως χορηγός, ενώ το επιχειρηματικό του εκτόπισμα έχει αυξηθεί μέσω των βασικών του δραστηριοτήτων στους κλάδους της Ενέργειας (ΑτΕ) και των εξειδικευμένων έργων (ΜΕΤΚΑ).

Τα σχέδια Σαββίδη για επέκταση στην Αθήνα

ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ. Στην περίπτωση του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, η επενδυτική του δραστηριότητα ξεκινά σχεδόν ταυτόχρονα με την ενασχόληση του με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τον έλεγχο της οποίας απέκτησε το 2012. Το 2013 προχώρησε στην πρώτη μεγάλη επένδυση του στην Ελλάδα, εξαγοράζοντας μέσω της Donskoy Tabak JSC, το 50,36% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Νωρίτερα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την προβληματική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία ωστόσο δεν μετουσιώθηκε σε πράξη. Το 2013 επίσης συμμετείχε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς, μη έχοντας εξασφαλίσει το κατάλληλο κοινοπρακτικό σχήμα και τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Στα τέλη Απριλίου 2017 ωστόσο συμμετέχοντας σε κοινοπραξία με την Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link, η Belterra Investments Ltd του Ιβάν Σαββίδη ανακηρύχθηκε πλειοδότης για το 67% της εταιρείας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, καταθέτοντας βελτιωμένη οικονομική προσφορά της τάξης των 231,926 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο κοινοπρακτικό σχήμα το ποσοστό συμμετοχής Σαββίδη ανέρχεται σε 20%.

Νωρίτερα, ο Ιβάν Σαββίδης μίσθωσε και ανέλαβε την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη ενώ μπαίνοντας «σφήνα» στην πολυεθνική Coca Cola, απέκτησε τη πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας Σουρωτή.

Αν και το σύνολο των δραστηριοτήτων του επικεντρώνονται στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει κρύψει την πρόθεση του να επεκταθεί. Η πιστοποίηση αυτής της διάθεσης ήρθε με τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδεις το περασμένο φθινόπωρο, ο οποίος αν και έληξε άδοξα εν τούτοις τον έβαλε στο «κάδρο» των ανακατατάξεων που δρομολογούνται στα ελληνικά ΜΜΕ.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι διεκδικεί το MEGA ή τον έλεγχο κάποιου κεντρικού καναλιού «έτσι κι αλλιώς», καθώς και πως τον ενδιαφέρουν τόσο ο Πήγασος του Φ. Μπόμπολα όσο και υπό ειδική εκκαθάριση ΔΟΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ