Και με την... βούλα της Κομισιόν η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Και με την... βούλα της Κομισιόν η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ
Στην προσεχή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που έχει προγραμματισθεί για τις 23 Μαΐου αναμένεται το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Με τον χρόνο να τρέχει προχωρούν οι διαδικασίες καθώς αν δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαΐου, η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στην πώληση του 100% του Διαχειριστή.

Πρόκειται για τη μεταβίβαση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην εταιρία του Δημοσίου ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, έναντι τιμήματος το οποίο καθορίστηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή σε 295,6 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη προηγηθεί η κατακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 24 % των μετοχών του Διαχειριστή στην κινεζική εταιρία State Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εισφερθεί το υπόλοιπο 51 % στην εταιρία ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα μεταβιβαστούν στους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τελευταίας και στη συνέχεια θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο. Στο τέλος της διαδικασίας το Δημόσιο θα ελέγχει, μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, το 51% του ΑΔΜΗΕ.

Στη Γενική Συνέλευση θα τεθούν, επίσης, οι προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό της ΔΕΗ που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση του σκοπού της εταιρείας στην παροχή χρηματοδοτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία απόκτησης του 24% του ΑΔΜΗΕ από την κινεζική State Grid. Η Κομισιόν κατέληξε ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν εγείρει θέματα στρεβλώσεων ανταγωνισμού, καθώς δεν υπάρχουν οριζόντιες επικαλύψεις ή κάθετοι δεσμοί στις δραστηριότητες του ΑΔΜΗΕ και της κινεζικής εταιρίας (ή άλλων εταιρειών που ελέγχονται από το κρατικό κινεζικό Ταμείο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ