Τα επενδυτικά σχέδια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το 2017

Τα επενδυτικά σχέδια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το 2017
Συνεργασίες-έκπληξη, νέα προϊόντα αλλά και συνέχιση των προσφορών περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για τη νέα χρονιά.

Όπως ανέφερε χθες σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ζωούλλης Μηνά, η Αθηναϊκή παρότι το 2017 αναμένεται μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία προγραμματίζει διάφορες ενδιαφέρουσες δράσεις, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στην εγχώρια αγορά μπίρας, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και αυτό της συνεργασίας με μικροζυθοποιίες.

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για τις φετινές επιδόσεις της εταιρείας, προβλέποντας σταθεροποίηση των πωλήσεων στα επίπεδα του 2016 παρά το δυσμενές περιβάλλον αλλά και την κάμψη των εξαγωγών, μετά τη λήξη της συμφωνίας με τον μητρικό όμιλο που αφορούσε στην τροφοδοσία της Κίνας και της Ιταλίας από τις μονάδες της Αθηναϊκή με συγκεκριμένους κωδικούς της μπίρας Heineken. Οι εξαγωγές πλέον περιορίζονται στο 10% επί του συνολικού κύκλου εργασιών από 25% που είχαν φθάσει λόγω της παραπάνω συμφωνίας. «Ξέραμε ότι δεν ήταν μια μόνιμη συμφωνία, ωστόσο δεν περιμέναμε πως θα τελειώνε αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς», σημείωσε ο κ. Μηνά και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για αυτή την απροσδόκητη -όπως είπε- εξέλιξη.

Σε ερώτηση της «Η» για τους λόγους που οδήγησαν τα κεντρικά στην Ολλανδία να λάβει αυτή την απόφαση, ο επικεφαλής της Αθηναϊκής ανέφερε, μεταξύ άλλων, το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα αλλά και της σημαντική υποχώρησης της κατανάλωσης μπίρας στην ιταλική και κινεζική αγορά και πρόσθεσε πως τα τοπικά εργοστάσια ανέλαβαν πλέον από μόνα τους να καλύψουν τη μειωμένη ζήτηση.

Ο ίδιος στάθηκε και στις επιπτώσεις που έχει η αύξηση της φορολογίας, η οποία πίεσε προς τα πάνω τις τιμές της μπίρας κατά 13% με 15% και έπληξε την κατανάλωση (μόνο στο λιανεμπόριο η κάμψη ανήλθε στο 11%) ενώ τόνισε πως το μόνο θετικό είναι η άνοδος της τουριστικής κίνησης που αντισταθμίζει τις απώλειες. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην υπόθεση του Μαρινόπουλου, με τον κ. Μηνά να κάνει λόγο για την ανάγκη να βρεθεί λύση, ώστε να διασφαλισθούν οι 11.000 θέσεις εργασίας αλλά και οι 2.500 προμηθευτές της άλλοτες πανίσχυρης αλυσίδας και υπενθύμισε ότι η Αθηναϊκή ήταν στους πιστωτές που συναίνεσαν στο «κούρεμα» και τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας διάσωσης. Όσον αφορά στις σχέσεις με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και την αυξημένη πίεση που ασκούν για μεγαλύτερες εκπτώσεις και περισσότερες προσφορές, ο κ. Ζωούλης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, διευκρινίζοντας ότι η πρακτική που ακολουθούν οι λιανέμποροι δεν διαφέρει σε τίποτα, με ό,τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.

Κλείνοντας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Αθηναϊκή θα δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για το πρόστιμο ύψους 30 εκατ. ευρώ, που της επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτες πρακτικές και αποκάλυψε ότι η εκδίκαση της έφεσης από διοικητικό Εφετείο αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο. Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της εταιρείας την περσινή χρονιά αυξήθηκαν κατά 2% με 3% σε όγκο και υποχώρησαν οριακά σε αξία λόγω των προσφορών.

πηγή: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ