Ποιο ελληνικό προϊόν αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενο

Ποιο ελληνικό προϊόν αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενο
Άλλο ένα «διαμάντι» προστέθηκε από χτες στο «θησαυροφυλάκιο» των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ελλάδας και ξεκινάει το ταξίδι της στις αγορές έχοντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα – προκλήσεις της μικρής παραγωγής, των ελληνοποιήσεων αλλά και του branding.


Πρόκειται για τη φάβα Φενεού που μπήκε στον κατάλογο των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με τον Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν να παραδίδει το σχετικό πιστοποιητικό στον Έλληνα Υπουργό σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία της Ευρπωαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, σύμφωνα με το reporter.gr.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η φάβα Φενεού καλλιεργείται στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα. Χαιρόμαστε που τη συμπεριλάβαμε στη λίστα με τα 269 προστατευόμενα προϊόντα» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και προσέθεσε «Πρόκειται για ένα προϊόν όπου οι παραγωγοί στην ορεινή Κορινθία εφαρμόζουν ειδικές καλλιεργητικές τεχνικές και θα είναι ευαίσθητη η Κομισιόν και γι’ αυτό το προϊόν σε συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου», σημείωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Ακόμα, ο Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε ότι «έχουμε πλούσια χλωρίδα, το ανάγλυφο της χώρας μας είναι τέτοιο που τα αγροτικά μας προϊόντα έχουν τα εχέγγυα για να αναδειχθούν σε ΠΟΠ/ΠΓΕ». Για τη φάβα Φενεού επεσήμανε ακόμη ότι έχει υψηλή διατροφική αξία και αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής. Για άλλη μια φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι: «Είναι μονόδρομος η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος των πρώτων υλών και των αγροτικών μας προϊόντων για έξοδο της χώρας από την κρίση».

Ως επιβράβευση της συνέπειας, της επιμονής και της υπομονής των τοπικών καλλιεργητών του Φενεού αλλά και της Στυμφαλίας χαρακτήρισε την αναγνώριση από την ΕΕ της φάβας Φενεού ως προϊόν ΠΓΕ, ο δήμαρχος Σικυωνίων Κορινθίας, Σπύρος Σταματόπουλος, που ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες βοήθησαν στην κατάθεση του φακέλου στην Κομισιόν, ειδικά το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου και το μελετητή Βασίλη Παπαθανασίου.

«Δεν είναι τυχαίο το πιστοποιητικό που παραλάβαμε σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου και συνέχισε λέγοντας: «είναι αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών, του Δήμου, της Ένωσης Κιάτου και των παραγωγών». Ωστόσο, σημείωσε ότι από μόνη της «η απονομή του τίτλου ΠΟΠ/ΠΓΕ δεν λέει τίποτα. Πρέπει μετά το προϊόν να μπει στο ράφι και να έχει την τύχη που του αξίζει».

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η αναγνώριση της φάβας ως ΠΓΕ. Τιμά τους παραγωγούς, αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει τις προσπάθειές τους», δήλωσε ο παραγωγός φάβας Φενεού και οσπρίων, Γιάννης Μητρόπουλος. «Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ σημαντικά προϊόντα και μπορεί να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος και αρκεί μόνο ο χαρακτηρισμός ως ΠΟΠ/ΠΓΕ πρέπει και να τα φροντίζουμε τα προϊόντα αυτά από τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων. Έτσι θα αυξηθούν τα εισοδήματα των παραγωγών και θα στηριχτεί και η οικονομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ