Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν ξεκινήσετε μια επιχείρηση

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν ξεκινήσετε μια επιχείρηση
Μέλη του FounderSociety, ενός δικτύου για επιχειρηματίες, θέτουν τις έξι σημαντικότερες ερωτήσεις που θα πρέπει να απασχολήσουν έναν επίδοξο επιχειρηματία προτού αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο έργο του.

1.Ποιο πρόβλημα προσπαθώ να λύσω;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείτε προτού ξεκινήσετε μια επιχείρηση είναι: «Ποιο πρόβλημα προσπαθώ να λύσω;». Συχνά, οι επιχειρηματίες λατρεύουν την ιδέα να στήσουν και να κατέχουν τη δική τους επιχείρηση, και βέβαια να έχουν και τις ανάλογες οικονομικές απολαβές. Όμως, αν δεν εστιάσετε στην επίλυση ενός κοινού προβλήματος, είναι πιθανό να αποτύχετε.

2.Έχω το χρόνο;
Μπορεί να έχετε το πάθος και την όρεξη για να το κάνετε, αλλά έχετε και τον χρόνο; Η ιδέα είναι το εύκολο· το δύσκολο είναι να βρείτε το χρόνο να μετατρέψετε την ιδέα σε μια επιτυχημένη εταιρεία. Έχετε χρόνο τώρα; Θα τον έχετε και στο μέλλον; Τώρα είναι η ώρα να θέσετε στον εαυτό σας αυτά τα ερωτήματα και να κινηθείτε ανάλογα.

3.Γιατί το κάνω;
Το τι κάνετε και το πώς το κάνετε δεν είναι τόσο σημαντικά όσο το γιατί το κάνετε. Γιατί προσπαθείτε να χτίσετε κάτι που δεν υπήρχε πριν; Γιατί πρέπει η επιχείρησή σας να υπάρξει; Γιατί θα πρέπει να μας αφορά αυτό; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να σας απασχολούν σε ό,τι κι αν εργάζεστε.

4.Είναι αρκετά ενδιαφέρον για να αφιερώσετε την ερχόμενη πενταετία;
Αν είστε επιτυχημένος, θα ξοδέψετε τουλάχιστον πέντε χρόνια εργαζόμενος πάνω στην πρόκληση που προσπαθείτε να επιλύσετε. Αναρωτηθείτε εάν το επιχειρηματικό πρόβλημα είναι αρκετά ενδιαφέρον ώστε να αφιερώσετε σ’ αυτό το 90% της εγκεφαλικής σας λειτουργίας για τα ερχόμενα πέντε χρόνια.

5.Τι διαφοροποιεί την επιχειρηματική μου ιδέα;
Οι άνθρωποι θέλουν κάτι καινοτόμο αλλά και οικείο. Αν συλλάβετε μια καταπληκτική ιδέα, κάντε την έρευνά σας γύρω από πιθανά ανταγωνιστικά προϊόντα ή υπηρεσίες ώστε να βεβαιωθείτε ότι αυτό που προσφέρετε δεν βρίσκεται ήδη εκεί έξω. Κι ύστερα σκεφθείτε κατά πόσο τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της εταιρείας σας προσφέρουν επιπλέον πλεονεκτήματα στους χρήστες.

6.Μπορώ να αντέξω 6-12 μήνες χωρίς να βγάζω χρήματα;
Δεν είναι η πιο συναρπαστική ή ενθαρρυντική ερώτηση που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας, αλλά είναι η αλήθεια. Δεν είναι εύκολο το να ξεκινάς μια επιχείρηση, και θα υπάρξουν φορές που δεν θα είστε σε θέση να βγάλετε το μηνιάτικο. Προτού στήσετε μια επιχείρηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε τους απαραίτητους πόρους για να αντεπεξέλθετε σε ανάγκες που μπορεί να προκύψουν πριν φτάσετε στην επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ