Η «θηλιά» των χρεών για τις εισηγμένες με αριθμούς και παραδείγματα (Πίνακας)

Η «θηλιά» των χρεών για τις εισηγμένες με αριθμούς και παραδείγματα (Πίνακας)
Ιδιαίτερα κακή είναι η εικόνα και για αρκετές εισηγμένες, αφού συνδυάζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και ιδιαίτερα υψηλό δανεισμό. Σε κάποιες έχουν γίνει ήδη γίνει κινήσεις εξυγίανσης μέσω αναδιάρθρωσης, ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται προ των πυλών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η BETA AXEPEY, στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν οι: «Μπάμπης Βωβός» με δανεισμό άνω των 418,6 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 270,82 εκατ. ευρώ, Euromedica με δανεισμό 302,4 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 188,83 εκατ. ευρώ , η ΑΧΟΝ με δανεισμό 360,82,5 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 175,9 εκατ. ευρώ και Forthnet με δανεισμό 326,22 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 138,67 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ίδια λίστα βρίσκονται και εταιρίες όπως η γνωστή αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η οποία φαίνεται να πετυχαίνει μια καλή αναδιάρθρωση, περνώντας σε νέο σχήμα των Chipita – Inpala invest, (50-50) αφού Alpha και Eurobank συμφώνησαν να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 20 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ από δανεισμό.

Τις δυσοίωνες προοπτικές έρχεται να επιβεβαιώσει και η Deloitte, καθώς σε έρευνα της, προ ολίγων ημερών, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί, φτάνοντας το 45%, δηλαδή αυξημένο κατά 11% από το αντίστοιχο ποσοστό του Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα παρατηρείται σχετικά περιορισμένη δραστηριότητα απομόχλευσης από τις τράπεζες γεγονός το οποίο περιορίζει τις επενδυτικές ευκαιρίες, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου η δραστηριότητα πώλησης μη στρατηγικών και μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τη διάρκεια του 2015 εκτιμάται ότι ήταν υψηλότερη κατά περίπου 26% σε σύγκριση με το 2014.

Ειδικότερα, το 2015, παρατηρήθηκε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 95% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διέθεταν 112 δισ. ευρώ είτε υποεξυπηρετούμενα, είτε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ποσό που αποτελεί το 42% του συνόλου των δανείων των τεσσάρων αυτών τραπεζών.

Ισχύουν οι τίτλοι

Εντονες είναι οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα, προκειμένου οι τράπεζες να λύσουν το γόρδιο δεσμό των κόκκινων δανείων και κυρίως των επιχειρηματικών, αφού από τα 96 και πλέον δισεκατομμύρια που έχουν χορηγηθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, (σύμφωνα με στοιχεία Ιανουαρίου της ΤτΕ), έως τον περασμένο Σεπτέμβριο τα 41,5 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνταν. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι περιορίζεται η ρευστότητα των τραπεζών, εγκλωβίζονται κεφάλαια για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων, αυξάνεται το κόστος χρηματοδότησης λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου και καθυστερεί η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές προβλέψεις των τραπεζών για το 2015 ξεπέρασαν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που τα δάνεια συνεχίζουν να κοκκινίζουν με αμείωτους ρυθμούς.

Για παράδειγμα η Eurobank ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην Ελλάδα ανήλθαν σε 206εκ. ευρώ το Δ΄ τρίμηνο, από 164εκ. ευρώ το το Γ΄ τρίμηνο, λόγω των επιχειρηματικών δανείων, ενώ τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση για τον Όμιλο διαμορφώθηκαν σε 235εκ. ευρώ από 166εκ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο 2015.

Η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε 64,8% στο τέλος Δεκεμβρίου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το 2016, οι τραπεζίτες θέτουν ως βασικές προτεραιότητες τους την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκμεταλλευόμενοι τις σημαντικές αλλαγές που αναμένονται στο θεσμικό πλαίσιο τις επόμενες εβδομάδες με την δημιουργία «αγοράς» κόκκινων δανείων.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από τη σημαντική μείωση του ύψους τους σε ορατό βάθος χρόνου και τη χρηματοδότηση νέων υγιών επιχειρηματικών σχεδίων.

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει σύνθετο, καθώς σχεδόν το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών, μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφορά περισσότερους του ενός πιστωτές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εκτεθειμένες στον ίδιο δανειολήπτη είναι και οι 4 συστημικές τράπεζες.. Και εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της ΤτΕ, η πρόοδος στο ζήτημα αυτό είναι περιορισμένη και έως σήμερα, στις περισσότερες περιπτώσεις, κατέστη αδύνατον να δοθούν οριστικές λύσεις. Θυμόμαστε όλοι ότι σε αρκετές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν οι διαφωνίες μεταξύ τραπεζών για τον τρόπο διάσωσης επιχειρήσεων, οδήγησαν αρκετές στο λουκέτο. Αυτό σημαίνει ότι η επίλυση του προβλήματος απαιτεί τη συντονισμένη δράση των 4 για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν, αφού όπως όλα δείχνουν ο Μάρτιος θα καθορίσει εν πολλοίς και το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση αναζητά μια «αναίμακτη» λύση, μη αντέχοντας την δημιουργία ενός ακόμη μετώπου που θα μπορούσε να προστεθεί στο Αγροτικό, το Ασφαλιστικό και το Προσφυγικό, που θα προστατεύει τα μικρά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μια τέτοια είναι η διεκδίκηση τριετούς παράτασης, όμως πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αφού η προθεσμία λήγει στις 15 Μαρτίου και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι καν σίγουρο αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα όπως θέλει η ελληνική πλευρά.

Στην Τράπεζα της Ελλάδας, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά των κόκκινων δανείων. Ενδιαφέρον, φέρονται να έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα πάνω από 10 εταιρείες ενώ ο αριθμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η «αγορά» αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο. Ως προς το σκέλος των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που είναι αρκετά σύνθετο, το χρονοδιάγραμμα που είχε βάλει το ΤΧΣ, προέβλεπε την σύνταξη έκθεσης με την αποτύπωση της εικόνας του κλάδου έως τέλος Φλεβάρη, ωστόσο λόγω της πολυπλοκότητας, μεταφέρθηκε προς το τέλος του Μάρτη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ