Ανοίγουν αύριο τα ATM γάλακτος - Πόσο θα κοστίζει ένα λίτρο

Ανοίγουν αύριο τα ATM γάλακτος - Πόσο θα κοστίζει ένα λίτρο
Από το απόγευμα της Παρασκευής 4 Μαρτίου σε δέκα σημεία της Αττικής οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται αυτόματα μηχανήματα φρέσκο παστεριωμένο γάλα του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα στην τιμή του 1 ευρώ ή του 1,10 ευρώ το λίτρο.

Σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Θανάσης Βακάλης ανακοίνωσε πως οι πρώτες περιοχές στις οποίες έχουν τοποθετηθεί τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι το Περιστέρι, ο Πειραιάς, η Νίκαια, το Αιγάλεω, το Γαλάτσι, οι Αμπελόκηποι, ο Νέος Κόσμος και το Παγκράτι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα θετικό παράδειγμα που αφορά στη συνεργασία και τη σύμπραξη στον αγροτικό χώρο που μπορεί να γίνει πιλότος για για άλλες περιπτώσεις. Και τόνισε ότι είναι ο πρώτος συνεταιρισμός στην Ελλάδα που εμπορεύεται το ίδιο του το προιόν χωρίς ενδιάμεσους μέχρι την λιανική πώληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είπε, το μερίδιο αγοράς του συνεταιρισμού στη Λάρισα κυμαίνεται από 50% ως 60% και στη Θεσσαλονίκη από 5% ως 10%. Αναφορικά με την Αττική είπε ότι υπάρχει σχεδιασμός για όλο το λεκανοπέδιο, η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί από τον πιλότο των 10 πρώτων σημείων που πρόκειται να λειτουργήσουν την Παρασκευή.

Με την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων στην Αθήνα, ο ΘΕΣγάλα, διαθέτει πλέον 43 καταστήματα στις τρεις πόλεις (Λάρισα 16, Θεσσαλονίκη 17 και Αθήνα 10), ενώ έχει ως άμεσο στόχο την προοδευτική επέκταση του δικτύου των καταστημάτων του, μέσα στο 2016, τόσο με την αύξηση της γεωγραφικής κάλυψης της Αθήνας όσο και με τη δημιουργία σημείων πώλησης και σε άλλα αστικά κέντρα, όπως έγραψε προσφάτως «Το Βήμα».

Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, ιδρύθηκε το 2011 και αποτελείται από 100 αγελαδοτρόφους και 50 φάρμες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, στις οποίες παράγονται καθημερινά 120 τόνοι φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, που αντιπροσωπεύουν το 10% της εγχώριας παραγωγής.

Θεωρείται ο πλέον πρότυπος Συνεταιρισμός στην Ελλάδα, που με την καινοτομία των αυτόματων πωλητών, που εγκατέστησε το 2013, σε πρώτη φάση στην Λάρισα, κατάφερε να διαθέτει καθημερινά, απ' ευθείας στους καταναλωτές, το φρέσκο γάλα που παράγεται στις φάρμες του.

Η δράση του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα περιλαμβάνει:
- Τη διάθεση του παραγόμενου προϊόντος των μελών του τόσο μέσω των αυτόματων πωλητών, όσο και σε συνεργασία με την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία.
- Τη μείωση του κόστους παραγωγής για τα μέλη του, με τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος.
- Την ανάπτυξη συνεργειών σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα αλλά και της αγοράς.
- Κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσει παράλληλα με την λειτουργία του.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της επέκτασης του δικτύου των αυτόματων πωλητών του ΘΕΣγάλα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος ΔΣ του Συνεταιρισμού, Θανάσης Βακάλης, σημείωσε: «Πιστεύουμε πως η λειτουργία του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, είναι ένα ζωντανό, πραγματικό παράδειγμα αυτοοργάνωσης, συνεργειών και ορθής λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα, που δείχνει την έμπρακτη απάντηση στα προβλήματα της εποχής μας. Όπως ο ΘΕΣγάλα, έτσι και άλλοι παραγωγοί μπορούν να συνεταιριστούν, να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, χωρίς να περιμένουν μαγικά ραβδιά, και να προσδώσουν υπεραξία στην παραγωγή τους, να δουν τις εκμεταλλεύσεις τους επιχειρηματικά, να καινοτομήσουν και να δώσουν την ευκαιρία στους Έλληνες καταναλωτές και όχι μόνο να απολαύσουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα, απ' ευθείας από τον παραγωγό».

Το γάλα του Συνεταιρισμού που διατίθεται στους αυτόματους πωλητές, παράγεται καθημερινά στις φάρμες των παραγωγών του ΘΕΣγάλα, μεταφέρεται και παστεριώνεται στις σύγχρονες, ιδιόκτητες, πλήρως πιστοποιημένες εγκαταστάσεις και φτάνει στα μηχανήματα διάθεσης σε λιγότερο από 24 ώρες από την παραγωγή του.

Οι αυτόματοι πωλητές λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και προσφέρουν στους καταναλωτές: γάλα πλήρες (ενός και μισού λίτρου), γάλα ελαφρύ (ενός και μισού λίτρου), ημίσκληρο τυρί (συσκευασμένο), λευκό αγελαδινό τυρί (συσκευασμένο) και το σοκολατούχο γάλα θεςCHOCO. Τόσο τα τυριά όσο και το σοκολατούχο γάλα παρασκευάζονται από 100% φρέσκο αγελαδινό γάλα από τις φάρμες του ΘΕΣγάλα. Στους αυτόματους πωλητές, διατίθενται επίσης γυάλινα μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων και πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης ενώ οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δικά τους μπουκάλια για την προμήθεια του γάλακτος.

Η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην Αθήνα θα είναι από 1€ το λίτρο (με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας του ΘΕΣγάλα) έως 1,10€ (με τη χρήση μετρητών), ενώ για τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των αυτόματων πωλητών, μέλη του ΘΕΣγάλα θα βρίσκονται στα καταστήματα για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη χρήση των μηχανημάτων διάθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ