Η μάχη της κυβέρνησης πνίγει τις αγορές

Η μάχη της κυβέρνησης πνίγει τις αγορές
«Αρρύθμιστες» και προβληματικές παραμένουν οι Ανεξάρτητες Ρυθμιστικές Αρχές καθώς η μάχη για τον έλεγχό τους δημιουργεί πλειάδα δυσλειτουργιών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επιτελέσουν το ρόλο τους και να προκαλούν μεγάλο κόστος για τις αγορές που τελικά… δεν ρυθμίζουν.

Πρόκειται για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, της Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, την Επιτροπή Παιγνίων, τη ΡΑΕ και το ΕΣΡ που βρίσκονται σε ένα διαρκές μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση . Με συνεχείς αμφισβητήσεις των διοικήσεών τους, δικαιολογημένες και μη, αλλά και με μάχες για την τοποθέτηση άλλων επικεφαλής, τα τελευταία δύο χρόνια συχνά κατηγορούνται ως «εστίες διαπλοκής». Το αποτέλεσμα είναι το κύρος των Αρχών να πλήττεται ο ρόλος τους να ακυρώνεται και οι αγορές να μένουν ακυβέρνητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε κηρύξει πόλεμο με τις Ανεξάρτητες Αρχές ακόμη και πριν εκλεγεί, προαναγγέλλοντας μάλιστα την κατάργηση του ΑΣΕΠ, (σ.σ. η πρώτη από τις ανεξάρτητες αρχές που μπήκαν στο στόχαστρο) ενώ η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων ήταν μόνιμο θέμα «μάχης». Ανάλογες θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι εξελίξεις γύρω από την Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων και του επικεφαλής της Αντώνη Στεργιώτη, η απραξία στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΕΤ), καθώς εκκρεμεί από τις 24 Ιουνίου η τοποθέτηση διοίκησης με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται αποφάσεις με μεγάλο κόστος για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τη ρύθμιση της αγοράς. Το πρόσωπο του επικεφαλής της ΡΑΕ που επελέγη από τον πρώην υπουργό κ. Π. Λαφαζάνη, σήμερα αμφισβητείται και η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει με φωτογραφική τροπολογία, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΕΕΤΤ:Στερεί από το Δημόσιο 250 εκατ.

Σχεδόν 250 εκατ. ευρώ κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο ο μη διορισμός προέδρου στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αφού η απουσία διοίκησης , τους τελευταίους 12 μήνες, έχει αναστείλει όλες τις ρυθμιστικές και ελεγκτικές δραστηριότητες της επιτροπής, σε μια αγορά ύψους άνω των 5 δις. ευρώ. Χωρίς προεδρείο, καθυστερεί η διενέργεια διαγωνισμών χορήγησης ραδιοσυχνοτήτων στα 1800 MHz, και στη ζώνη των 26 GHz. Ο διαγωνισμός στα 1800 MHz, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2016, αφού η ανανέωση των δικαιωμάτων χρήσης των συχνοτήτων αυτών είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία των δικτύων κινητής, ενώ στερεί από το Δημόσιο έσοδα της τάξης των 35 έως 120 εκατ. Στην ζώνη των 26 GHz οι άδειες έληξαν μεταξύ 10 Δεκεμβρίου 2015 και 21 Ιανουαρίου 2016 και η μη ανανέωσή τους αφήνει τα σχετικά δίκτυα χωρίς νομιμοποίηση, ενώ στερεί από το Δημόσιο έσοδα 5 έως 11 εκατ. Επίσης αδυνατεί να επιβάλει κυρώσεις σε όσους παρανομούν ή λειτουργούν παράτυπα. Κατά μέσον όρο, η ΕΕΤΤ επιβάλλει ετησίως πρόστιμα περίπου 8 εκατ. ευρώ στους παρόχους της.

ΡΑΕ:Δεν μπορούσε να πάρειαποφάσεις

Ο πρώην υπουργός Π. Λαφαζάνης, μιλώντας στη Βουλή την ημέρα που συζητιόταν η τροπολογία που ακύρωνε μια απόφαση της ΡΑΕ, είπε πως η Ρυθμιστική Αρχή συχνά «εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα» και, άρα, είναι «υπερκυβέρνηση». Ακολούθησε αλλαγή ηγεσίας και ο νέος πρόεδρος, κ. Κ. Μπουλαξής, για τον οποίο όμως πρόσφατα προέκυψε θέμα νομιμότητας αφού δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως επιβάλλει ο νόμος, κάτι που κατά άλλους δεν ήταν απαραίτητο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν υπό τον κ. Μπουλαξή, μπορούν να προσβληθούν ως προς την ισχύ τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς. Ταυτόχρονα η ΡΑΕ για πάνω από δύο μήνες δεν μπορούσε να λάβει σημαντικές αποφάσεις λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας αφού δεν είχε διοριστεί Β΄ αντιπρόεδρος και τρία μέλη του ΔΣ. Πρόσφατα τοποθετήθηκαν όμως και πάλι δεν τηρήθηκαν επακριβώς οι διαδικασίες δημοσιότητας ως προς τα βιογραφικά των υποψηφίων, αφού ενώ απαιτείται πλήρης δημοσιότητα των, τα βιογραφικά των υποψηφίων που κάλυψαν τις θέσεις δημοσιεύτηκαν στο site της ΡΑΕ, μετά την επιλογή των νέων μελών.

ΕΕΕΠ:Ασάφεια καιαναβλητική πολιτική

Αλλαγή στρατηγικής στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών σηματοδότησε η έλευση του Αντώνη Στεργιώτη ως προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων, ο οποίος εξήγγειλε περιοριστική πολιτική στα παίγνια, και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με τον Κανονισμό για τα φρουτάκια που περιόριζε το όριο ημερήσιων απωλειών ανά παίκτη στα 80 ευρώ. Συνέπεια της απόφασης αυτής ήταν να αναστείλει ο ΟΠΑΠ τα σχέδιά του για την εκκίνηση του παιχνιδιού και μετά… να ξεκινήσει μια μεγάλη μάχη για την αλλαγή του επικεφαλής της Επιτροπής Παιγνίων, μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών το οποίο πρέπει να αποφασίσει για το αν παραμένει ή όχι ο κ. Α.Στεργιώτης στη θέση του Προέδρου ακολουθεί… αναβλητική πολιτική, αφού από τη λήξη της θητείας του το Δεκέμβριο του 2015 δεν έχει λάβει καμία απόφαση, αφήνοντας να παρέλθει το εξάμηνο που σύμφωνα με το νόμο μπορεί να παραμείνει στη θέση του Προέδρου μετά τη λήξη της θητείας του.. Η ασάφεια γύρω από την παραμονή του κ. Στεργιώτη στην θέση του Προέδρου, επηρεάζει τη λειτουργία της και τη δυνατότητά να λαμβάνει αποφάσεις.

Ε.Α.:Στοιχίζει η χρόνια απραξία

Με κύριο πρόβλημα τη χρόνια απραξία, τις υποθέσεις που παραμένουν στα συρτάρια, τα πρόστιμα που δεν αποδίδονται η Επιτροπή Ανταγωνισμού εδώ και χρόνια δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τις μεγάλες αγορές που εποπτεύει. Αυτές είναι και οι «κατηγορίες» που αποδίδουν στον Δ. Κυριτσάκη οι εχθροί του και έχουν θέσει θέμα αντικατάστασης του με πρόθεση την ενίσχυση και αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να μπορέσει μνα ανταποκριθεί στο τεράστιο έργο της. Όμως, τα ζητήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της, τις πρωτοβουλίες αναβάθμισής της, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει στην εφαρμογή των πολιτικών για το άνοιγμα των αγορών και την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων, αποτελούν μέρος του μνημονίου. Έτσι το ζήτημα των παρεμβάσεων στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού –παρεμβάσεις που έγιναν, μάλιστα, μέσα από φωτογραφικές διατάξεις– συζητήθηκε και στο τελευταίο Eurogroup και τονίστηκε ότι το ζήτημα θα αποτελέσει μέρος της τρέχουσας αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε παραίτηση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Λουκά, λόγω ασυμβίβαστου, καθώς είναι παντρεμένος με τη βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Ν. Κεραμέως.

ΕΣΡ:Αποδυνάμωσηκαι κατάργησηαρμοδιοτήτων

Το ΕΣΡ αποδυναμώθηκε από την κυβέρνηση με την κατάργηση των αρμοδιοτήτων του στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση με την τελευταία τροπολογία. Η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μεταφέρθηκε έτσι στη Βουλή δηλαδή στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είχε προηγηθεί για άλλη μια φορά η αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ σε σώμα στην τελευταία συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων, λόγω της διαφωνίας της αντιπολίτευσης με την κυβερνητική πρόταση με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 4/5. Οι έως τώρα ψηφοφορίες έδειξαν ότι, πέραν των βουλευτών της συγκυβερνώσας δικομματικής πλειοψηφίας, ουδείς άλλος ψήφιζε την πρόταση την οποία παρουσίαζε ο κ. Βούτσης. Σημειώνεται ότι το ΕΣΡ είναι Ανεξάρτητη αρχή συνταγματικά κατοχυρωμένη που ασκεί τις αρμοδιότητες του κατά τρόπο αποκλειστικό παρεμβάσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Γι' αυτό και η σύνθεση των μελών του ΕΣΡ βάσει Συντάγματος (αρ. 101Α) απαιτεί την έγκριση αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής -κατά τα δικαστικά πρότυπα- ως εγγύηση προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ