Κολοσσός τεχνολογίας απολύει 7.000 εργαζομένους- Ο λόγος

Κολοσσός τεχνολογίας απολύει 7.000 εργαζομένους- Ο λόγος
Στην περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας προχωράει πασίγνωστη πολυεθνική εταιρία. Ποιος είναι ο λόγος και ποια εταιρία αποφάσισε να παύσει την συνεργασία της με την συγκεκριμένη εταιρία;

Η ιαπωνική Toshiba ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα περικόψει σχεδόν 7.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων μετά το λογιστικό σκάνδαλο των 1,3 δισεκ. δολαρίων, σε μια αναδιάρθρωση που θα επικεντρώσει την εταιρία στους μικροεπεξεργαστές και την πυρηνική ενέργεια.

Η Toshiba είπε επίσης ότι θα πουλήσει το εργοστάσιο κατασκευής τηλεοράσεων στην Ινδονησία και εν τέλει οι περικοπές θέσεων εργασίας σε όλη την εταιρία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 10.000, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών που έχουν ήδη ανακοινωθεί καθώς και όσων επιθυμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης.

Λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης, που περιλαμβάνει την πώληση της μονάδας τηλεοράσεων στην Ινδονησία, η Toshiba ανακοίνωσε ότι αναμένει καθαρές ζημίες περίπου 550 δισεκ. γεν (4,53 δισεκ. δολαρίων) για την ετήσια οικονομική χρήση που λήγει τον Μάρτιο.

Η εταιρία επιβεβαίωσε τον Αύγουστο ότι είχε υπερεκτιμήσει τα κέρδη αρχής γενομένης με την οικονομική χρήση 2008/09 κατά 155 δισεκ. γεν. Η μετοχή της Toshiba έχει υποχωρήσει περίπου 40% από τότε που άρχισαν να γίνονται γνωστά τα λογιστικά της προβλήματα στις αρχές Απριλίου.

Η Ιντεάλ διακόπτει τη συνεργασία με την Toshiba

Τη διακοπή της συνεργασίας της με την Toshiba Corporation για τη διανομή των ηλεκτρονικών υπολογιστών της τελευταίας στην ελληνική αγορά ανακοίνωσε ο όμιλος Ιντεάλ.

Όπως αναφέρει η εταιρία, η Toshiba Corporation ανακοίνωσε τη διακοπή της εμπορίας ηλεκτρονικών υπολογιστών που απευθύνονται σε καταναλωτές σε πολλές διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης μέχρι το τέλος Μαρτίου 2016.

Ωστόσο, η Ιντεάλ επισημαίνει ότι η διακοπή αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την οποία είχε αναλάβει η θυγατρική του ομίλου Ιντεάλ Ηλεκτρονική ΑΒΕΕ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ετήσιου κύκλου εργασιών του ομίλου αλλά όχι και σημαντική μείωση της κερδοφορίας του.

Όπως, έχει αναφερθεί και στις Ετήσιες Οικονομικές Εκθέσεις, ο όμιλος τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει την εξάρτησή του από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, έχοντας αναπτύξει νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα έχει διευρύνει τις δραστηριότητές του, και έχει αναλάβει τη διανομή λευκών συσκευών (Liebherr, Gorenje, Faber, Brandt, Turboair), τη διανομή προϊόντων πληροφορικής ACER καθώς και τη σταθερή και οργανική επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου στην ψηφιακή ασφάλεια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα, όπως στο Ισραήλ και στη Μεγάλη Βρετανία και την ανάληψη σημαντικών έργων ψηφιακής ασφάλειας σε Γερμανία, Ισπανία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ο όμιλος μείωσε σημαντικά το απόθεμά του σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές Toshiba, η αξία του οποίου ανέρχεται σήμερα σε 400 χιλ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του αναμένεται να διατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως και οι νέες παραλαβές εμπορευμάτων, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον όμιλο Ιντεάλ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου στη διανομή των ηλεκτρονικών υπολογιστών Toshiba έβαινε μειούμενη και στην τρέχουσα χρήση δεν συνεισέφερε σημαντικά στην κερδοφορία του. Η διακοπή αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ετήσιου κύκλου εργασιών του ομίλου αλλά όχι και σημαντική μείωση της κερδοφορίας του, αναφέρει η εισηγμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ